Икономист: Минималните заплати в бюджетния сектор може да скочат с 50%

1,5 млрд. лв. за запушване на дупките в бюджета. Това заяви пред БТВ експертът Боян Дуранкев. Резервите, които съществуват за увеличаване на заплатата са огромни. Над 30% е сивата икономика. Ако правителството притисне сивия сектор и направи по-добри промени в НАП и митниците и ограничи корупцията, която се оценява между 20-30%

При това положение минималните заплати в бюджетния сектор може да се повишат с 30-50%, смята експертът. Въпросът сега е какви реформи ще предложи кабинета при първия си бюджет – при промяна в данъчната политика, за да не се стига до емиграция.

В момента се афро-аизатска данъчна система, която не работи добре за плоския данък и ниския корпоративен данък. Ние сме страната с най-ниски данъци и с най-висок дял на сивия сектор, което доказва, че няма никаква връзка между размера на данъците и изсветляването на икономиката, каза Дуранкев.

Коментари

 1. 2013.08.27 | 09:48
  "сивата икономика" --- ли е,.... ЧИЧО С ДВЕТЕ КОЗИ И КАФЕДЖИЙСКИТЕ АВТОМАТИ И ДЮНЕРИ, ПО ВХОДОВЕТЕ НА БЛОКОВЕТЕ!???? "СИВАТА ИКОНОМИКА" СА "ЛУКОЙЛ", НЕК ,БЕХ и КОНТРАБАНДАТА С ЦИГАРИ---които не си плащат данъците , а чакат на пари от бюджета за да финансират държавните чиновници с подаръци ,рушвети и високи постове в Държавата! СТАР КОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕР--ДА СЕ ТЪРСИ ПОД ВОЛА --ТЕЛЕ!!! /приказки , "на ангро" .../
 2. 2013.08.27 | 09:47
  Боян Дуранкев, е един подъл манипулатор. Две години ми е преподавал по какво ли не маркетинг, оправление и други и единственото което съм разбрал,че е способен да те убеди,че бялото е черно. Измамник и мушеник от класа, самия той колко заводи е фалирал по времето на Костов и Виденов ви е бедна фантазията. Айде няма нужда да ми се изказва за икономика.
  1. 2013.08.27 | 09:47
   Ти не само, че не си стъпвал в университет, но съ съмнявам да имаш и средно образованоие. "Оправление"? На мен, за разлика от теб, наистина ми е преподавал, и мога да твърдя едно единствено нещо - че има обективен и реален поглед върху политически, обществения и икономически живот в България. Не мога да ти повЕрвам, че си учил при него.
 3. 2013.08.27 | 09:41
  ТОЗИ "ЕКСПЕРТ" НЕ БЕШЕ ЛИ КАНДИДАТ НА ЕДНА БЕЗУМНА ПАРТИЯ "ГОРДА БЪЛГАРИЯ'' И ИСКАШЕ ДА СТАВА ПРЕМИЕР-- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕРИ , ОТ ВРАГОВЕТЕ НИЕ ЩЕ Я ПАЗИМ !!!!
 4. 2013.08.27 | 09:41
  Този идиот се е побъркал.Повечето хора работят за 400-500лв. , а той ще увеличава чиновническите заплати - нямам думи за тези идиотски приказки.
 5. 2013.08.04 | 14:53
  Господин Орешарски откъде измъкнахте недоразумението Клисарова? Тази клисава и тъпа женица разбира от образование колкото Борисов от английски. Моля, ако искате да има образование сложете на този пост кадърен и действен човек.
 6. 2013.08.04 | 14:35
  проф . Дуранкев е прав ! С европейски цени сме ,а заплатите 10-15 пъти по-малки !Огромна емиграция и сива икономика !Б-ия става икономическа и човешка ПУСТИНЯ !
 7. 2013.08.04 | 14:35
  ТОЗИ ПЛАТЕН икономист РАЗДАВА МНОГО ЛЕСНО ПАРИ ОТ БЪДЕЩИЯ КРЕДИТ НА ОРЕХА,НО ЗАБРАВЯ ДА КАЖЕ КОЙ ЩЕ ГО ВРЪЩА (ВСИЧКИ РАБОТЕЩИ-осигуровки,данъци,патенти и др.)
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет