Китайските инвестиции у нас скочили пет пъти за година

  • 29 юли 2013 21:04

  • 973
  • 4
Китайските инвестиции у нас скочили пет пъти за година
© Булфото

За една година китайските инвестиции в България са се увеличили пет пъти. Това посочи президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който връчи най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" първа степен - на посланика на Китай у нас Гоу Йеджоу, предаде БНР.

Държавният глава посочи, че за последните три години двустранният стокообмен се е удвоил. "От 980 милиона щатски долара през 2010-а година до 1,9 милиарда щатски долара през 2012-а година. Гордеем се, че китайските инвестиции в България само за една година нараснаха пет пъти - от 14 милиона евро през 2012-а година до 85 милиона евро през първата половина на 2013-а година. Поставиха се основите на нови инвестиции от Китай в България, например, в областта на земеделието и производството на храни, строителството, производството на транспортни средства и други индустриални стоки. България се отвори за китайски туристи, а приятелският китайски народ откри България не само като страната на розите и киселото мляко, но и като близък народ и доверен партньор", каза държавният глава.

Приятелството и сътрудничеството с Китай е важно за България, посочи китайският посланик. "В България има една поговорка, която гласи: „Планина с планина не се среща. Човек с човек се среща”. Независимо къде ще работя и с какво ще се занимавам, винаги ще обръщам внимание на двустранните отношения и ще ги подкрепям", добави Гоу Йеджоу.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
973 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българин

2013.07.30 | 15:04

2
На нашата икономика и трябва сближаване с Русия,Китай и Индия за да имаме добра икономика и добър икономически растеж. Това което правят политиците да ни водят само към САЩ е единствено финансова облага (САЩ плаща на нашите политици да водят такава политика). Няма ли най-после някои от политиците да се осъзнаят и да помислят за благото на народа.

2013.08.01 | 23:02

4
Я ни обясни от къде по точно ще ти дойде растежа след сближаването със тези държави. И какво ти пречи и сега да търгуваш със тях или да си развиваш съвмесния бизнес.
Попова Президент

2013.07.30 | 13:09

1
Роско ти представляваш само 24% от българите. Останалите 76% си нямат Призедент.

2013.08.01 | 22:55

3
То и сегашното правителство представлява 26% от баш българите

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини