Руски бизнесмени с мераци към Шабленската тузла

  • 29 юли 2013 06:53

  • 6656
  • 0
Руски бизнесмени с мераци към Шабленската тузла
©

Пясъците край морето от Поморие до Шабла крият съкровище - лечебна кал. Ползват я местните хора, както и туристите. Но все още възможностите за печелене на пари от нея не са напълно развити, пише в. Стандарт.

На няколко километра от Балчик, в известната местност Тузлата, има специализирана болница за рехабилитация. Тя се радва на интерес както от нашенци, така и от чужденци. Българите се възползват от възможностите на специализираното заведение както по клинични пътеки, така и чрез направления на НОИ. Тази година има и много турци и руснаци, съобщи директорът д-р Кирчева.

В Тузлата хората идват за рехабилитация и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система. Другата златна мина в региона е Шабленската тузла. Тя е солена морска лагуна южно от Шабленското езеро. Повече от година общината в лицето на кмета проф. Райна Бърдарева прави опити да привлече инвеститори, които чрез публично-частно партньорство с общината да изградят модерна рехабилитационна болница. "Тузлата ни е с площ от 240 дка, като средната й дълбочина е 0,6 м, а солеността й - средно 49 промила", казва проф. Бърдарева.

Черното злато на Шабла е оценено от външни експерти и дори тя призна, че е имало запитване от полска фирма, която е предложила да изнася пакетирана лечебна кал. "Търговската цена, която бе предложена, бе 2 лв. на килограм. Според специалисти нашите запаси възлизат на 240 хил. т. Експертите дори казаха, че тази кал, която се образува, трябва да се изгребва, за да не загуби лечебните си свойства. Проблемът е, че Тузлата попада в НАТУРА 2000. Въпреки това не липсва интерес и през август очакваме руски инвеститори, които ще дойдат на място да се запознат с това, което можем да предложим", казва още проф. Бърдарева.

Общината е подготвила и малък проект по Програмата за развитие на селските райони за една малка част от терена. "Идеята е да се сложат преместваеми обекти, така че това богатство да се ползва от летовниците. Сега хората сами си вадят кал", добавя кметът.

Общината е поръчала на геолози да извършат точен анализ на свойствата на черното злато на Шабла, като се очаква той да е готов през втората половина на август.

Знае се, че калта от Шабленска тузла въздейства благоприятно върху опорно-двигателни, гинекологични, кожни, неврологични, сърдечносъдови, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, обменно-ендокринни, бъбречно-урологични заболявания и др.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини