По - ниската цена на ел. енергията ще затрудни разплащането с "Булгаргаз"

  • 23 юли 2013 16:53

  • 1213
  • 1
По - ниската цена на ел. енергията ще затрудни разплащането с "Булгаргаз"
©

Намаляването на цените на електроенергията, която НЕК изкупува от топлофикациите, ще затрудни разплащането с "Булгаргаз".

За това предупредиха от Камарата на енергетиците след общественото обсъждане на новите цени в сектора, предаде БНР.

Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества твърди, че намалената цена на природния газ няма да се отрази съществено на цената на парното. Все пак топлото може да поевтинее с до 2%, което е 26 ст. на мегаватчас.

"Днешната корекция като ценово основание на природния газ - като най-важен разход, би трябвало да останат същите. Сега разбираме всички, че има допълнителни мерки, които имат за цел да доведат до намаляване на цената на електроенергията", заяви Николаев.

В Европейския съюз няма дружество, което да продава на пазарни цени електрическата си енергия, произведена по комбиниран способ. Така коментира Валентин Терзийски, председател на Камарата на енергетиците, предложената мярка за излизане на топлофикационните дружества на свободния пазар.

"При комбинираното производство имате и други критерии, на които трябва да отговорите. Производството и качеството на топлинната енергия, режимите на работа, което естествено влияе върху производството на електрическа енергия", каза Терзийски.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1213 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
енчев

2013.07.26 | 19:15

1
добре де как цената на тока скача поне веднъж годишно като цената на горивото за АЕЦ е фиксирана и не е пипана никога ?

Добави коментар

Водещи новини