Гъбите се оказват печеливш бизнес

  • 16 юли 2013 09:38

  • 2882
  • 0
Гъбите се оказват печеливш бизнес
©

Брането на гъби се оказва една от най-печелившите сезонни дейности в Еленския Балкан. Само за ден гъбарите там успяват да припечелят над 100 лв., като изминават повече от тридесет километра в гората. Според старите гъбари обаче това масово настъпление води до ниско качество и дори застрашава някои видове редки гъби от изчезване, предаде БНТ.

Високите изкупни цени тази година примамиха стотици ентусиасти в региона да берат гъби.

"В 05:30 ч. сутринта ставане, тръгване за гъби, с цел да си един от първите. Тази година изкупните цени са сравнително добри и могат да се докарат едни прилични доходи", разказа Стефан Иванов, гъбар.

Най-ентусиазирани са гъбарите от малцинствата. За ден те предават рекордните 30 до 50 килограма. В бързането обаче често нараняват гъбите.

"Гъбите се берат от всякакви хора, сред които неподготвени, и начинът на бране, който в момента се практикува, е скубане на гъби, а не рязане, както от свят светува хората си ги режат", обясни Стефан Зехиров, гъбар.

"Берат масово с цел много бързо усвояване на приходи, но забравят да берат качествено", твърди Стефан Дончев, изкупвач.

От пунктове за гъби казват, че това е шанс за бедните семейства да припечелят от сезонната работа, но предупреждават, че за некачествена стока изкупната цена е по-ниска.

Последвайте канала на

2882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини