Елка Димитрова: Борим се с младежката безработица

  • 10 юли 2013 17:44

  • 2773
  • 4
Елка Димитрова: Борим се с младежката безработица
©

По данни на Евростат, младежката безработица в България все още е над средното ниво, като за май тя е малко над 26%. Със 100 млн. евро ще разполага България за подобряване на пазара на труда за младите - толкова определиха европейските лидери.

Европа отпуска 100 млн. допълнителни средства по програма за младежта и страната ни може да ги използва за борба с безработицата сред младите хора, обяви Елка Димитрова от социалното министерство пред БНТ.

По думите й, това би стигнало за около 40 000 души да стажуват шест месеца с минимално възнаграждение. 

Искаме с промени в закона да се въведе платено стажуване, като на младежите ще се плащат 90 процента от предвидената за мястото позиция. По този начин ще се прекрати порочната практика на някои работодатели да взимат стажанти без пари, обясни тя. Сега въвеждаме и нова мярка в закона за заетостта, наречена "чиракуване". С това искаме да предложим на хората да учат на работното си място.

Проблемът е голям, над 5 милиона за безработните младежи в Европа. 7 милиона са друга група, които нито учат, нито работят, нито търсят работа. В нашата страна 71 хиляди души на възраст до 29 год. са регистрирани в бюрата по труда, подчерта Димитрова.

Мина е студентка последен курс Публична администрация и съвсем скоро ще й се наложи да започне първата си работа. Тя е оптимист и смята, че ако е упорита и следи непрекъснато новите обяви за работа, ще успее да се реализира по специалността си.

"Стартова заплата от 600 - 700 лв. за човек с образование, който обаче няма достатъчно стаж, би била нормална. Бих заложила на това известно време да не ме удовлетворява заплатата, но да мога да се развивам", посочи Мина Стефанова.

В сайта на Агенцията по заетостта обаче няма работна позиция в бюрата по труда в София със заплата около 700 лв. за висшист без стаж.

В едно от бюрата по труда срещаме Стела - завършила висшето си образование преди две години. В момента е безработна. Учила е Регионални геоенергийни ресурси и стратегии. Специалността й се струвала перспективна. След като излиза на пазара на труда обаче се оказва в един затворен кръг.

"Почти във всяка частна фирма биха ме взели на неплатен стаж за период ,който аз преценя, за да се уча. След това биха ме назначили - евентуално", сподели Стела Петрова.

Стела не може да си позволи неплатен стаж, защото се издържа сама.

"От Стара Загора съм, а там пък такива структури за подобни специалности няма", разкри момичето.

Така тя се принуждава да работи около година като продавачка на дрехи. Сега е решила да се регистрира в бюрото по труда, за да се опита да намери подходящата работа.

"Силно се надявам, така да се развиват нещата, че да има повече шанс за младите хора в България. Да им се дават нормални доходи, дори и на стартиращите, за да може да имаме едно по-добро бъдеще", сподели Стела Петрова.
 

Последвайте канала на

2773 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
bulgartatar

2013.07.25 | 14:48

4
НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТАТАРИ И ВСЕКИ КОЙТО ГО ОТРИЧА ДА БЪДЕ УБИТ
Ура другари

2013.07.25 | 14:48

3
Някой анализира ли причините? Подготовка? Специалност? Производство? Борим! Ама то било вятърна мелница...
ЛЪЖАТ

2013.07.25 | 14:47

2
В БГ такива програми не работят! да извадят справка колко младежи са наети и колко много пари ги няма
kur4o

2013.07.25 | 14:47

1
Пенсионерите докога ще ги търпим при така очерталата се ситуация. Променете закона, щом навърши годините и шут. Знам, че и ние ще стигнем тяхното, но така е живота дайде път на младите!

Добави коментар

Водещи новини