Продажбата на дрехи и обувки скочиха със 17,5%

  • 09 юли 2013 06:59

  • 1139
  • 0
Продажбата на дрехи и обувки скочиха със 17,5%
©

Със 17,5% се е увеличил оборотът в търговията на дребно с облекло и обувки през май спрямо същия месец на миналата година. През април ръстът на годишна база в продажбите на тези стоки беше 17,6 на сто, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от Монитор.

Експерти припомнят, че нарастването на оборота в търговията на дребно с дрехи и обувки има сезонен характер. През пролетните месеци традиционно тези покупки се увеличават и заради абитуриентските балове. Продажбите на храни, напитки и цигари също отчитат ръст през май. Оборотите на търговците с такива стоки нарастват с 3,4 на сто спрямо същия месец на 2012 г.

Покупките на дребно на горива и смазочни материали също се увеличава с 5,1 на сто на годишна база. Данните на статистиката показват обаче, че все още слабо вървят продажбите на компютри. През май оборотите на търговците с такива стоки се свиват с 5,6% спрямо същия период на миналата година. Продажбите на дребно на мебели и битова техника пък се свиват с 3,8 на сто за една година.

Търговията с фармацевтични и медицински стоки отчита намаление от 3% през май спрямо същия месец на 2012 г. Понижение на годишна база от 0,7 на сто има и при продажбите на дребно на различни стоки по интернет, по пощата или телефона. Въпреки това данните на НСИ показват още, че като цяло през пролетните месеци оборотите на търговците растат. Общо продажбите на дребно, без в тях да се включват тези на моторни превозни средства, се увеличават с 1,5% през май спрямо същия месец на миналата година. През април увеличението беше с 3,1 на сто в сравнение със същия период на 2012 г.

На месечна база ситуацията е по-различна става ясно от данните на НСИ. Оборотът в търговията на дребно през май се свива с 0,3% спрямо предходния месец. Продажбите на дрехи и обувки нарастват минимално с 0,8 на сто спрямо април, а на храни и напитки – с 1,3%. В останалите категории се отчита спад на месечна база. Например продажбите на битова техника и мебели се свиват през май с 1,7 на сто спрямо април. Спадът при компютрите е 1%. Оборотът от продажби чрез поръчки по интернет пък намалява с 1,3 на сто за месец.

Данните на НСИ показват още, че през май индексът на промишленото производство намалява с 2,7% спрямо април. В сравнение със същия месец на 2012 г. понижението на този показател достига 6 на сто.

Последвайте канала на

Novini.bg
1139 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини