Бивш посланик в Москва: "Южен поток" ще фалира "Булгартрансгаз"

  • 08 юли 2013 20:29

  • 2515
  • 2
Бивш посланик в Москва: "Южен поток" ще фалира "Булгартрансгаз"
©

Това, че няма да инвестираме пари в газопровода "Южен поток" не означава, че за нас нещата са безрискови.

Това каза в интервю за БНР консултантът и бивш български посланик в Москва Илиян Василев. "Ние не инвестираме пари, но се лишаваме от външни приходи, които имат нетна текуща стойност, равностойна на инвестицията. Това от финансова и инвестиционна гледна точка е абсурд", коментира експертът. "Както предоговорения договор за дългосрочни доставки на газ дефакто постави "Булгаргаз" в положение, близко до фалита, както проектът "Белене" постави НЕК близо до фалита, така "Южен поток" ще постави "Булгартрансгаз" близко до фалита, тъй като ще го лиши от сегашните приходи от транзита на руски таз по съществуващата газопреносна мрежа, като новите приходи ще отидат в Българския енергиен холдинг", категоричен беше Василев.

Според него няма дългосрочна визия за природния газ, който може да постъпи през инетрконекторната връзка от Азербайджан, нито за газа, който евентуално ще постъпи през „Южен поток”. "Засега сме се спрели на виртуалната хипотеза, че "Газпром" може да направи газова централа и ще прави бизнес, но не виждам къде е бизнесът за българските компании", обясни той. Илиян Василев каза още, че е притеснен от стойността на газопровода на българска територия – 6 милиона евро на километър. Същият газопровод в Германия по думите му струва 2,2 милиона.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2515 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
dido

2013.07.23 | 17:34

2
ами ще фалира българска фирма за сметка на руска и парите от преминаването на газ по тръба "южен поток" няма да влизат в българия а в русия. и тези 4 милиона евро на километър повече означава че тази тръба ще е вечно на русия

2013.07.23 | 17:31

1
Като обикновен българин не ме интересува кой щял да фалира,има си държавни мъже и парламент.За иконоическите проекти - също.За това вземат заплати.

Добави коментар

Водещи новини