ЕК погва България

  • 01 юли 2013 21:06

  • 1922
  • 2
ЕК погва България
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради откази на данъчните да възстановяват ДДС на фирми.

За началото на процеса, който може да завърши с осъждане на страната на тежки глоби, съобщи адвокат Михаил Екимджиев, който подал сигнала до Брюксел. Правозащитникът се е оплакал от името на търговеца на зърно "Куарт" ООД, на когото данъчните отказали да възстановят ДДС за над 113 000 лв. по 13 фактури. Мотивите им за това са, че сделките на фирмата с различни доставчици реално не са извършени, пише "Труд".

Данъчните обосновават липсата на сделка с различни нередовности при доставчиците, например, че нямат складова база или нямат сключени договори с достатъчно работници. "Имаме десетки жалби за това, че българските данъчни власти произволно отказват възстановяване на данъчен кредит, приемайки доставките за нереални или неосъществени", твърди Екимджиев.

Той обясни пред изданието, че според европейското законодателство връщането на ДДС може да бъде отказано само ако се докаже недобросъвестност на получателя на доставката. "А у нас се отказва за някакви нарушения по веригата, включително от преки и непреки доставчици", каза адвокатът.

"Това е все едно да си поръчаш нещо от магазин, да си регистриран по ДДС и после да не ти го възстановят, защото шофьорът на камиончето, с което са ти го доставили, няма трудов договор", обясни адвокатът.

По думите му има абсурдни случаи, когато фирмата има доказателства за сделката - товарителници от пристанища, и се отказва връщане на ДДС, защото камионът, взел стоката от порта, нямал винетка.

Последвайте канала на

1922 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.07.08 | 20:12

2
БРАВО ЕДНА ХУБАВА НОВИНА ДА ВИДЯ !!!

2013.07.04 | 09:59

1
Айде дойде пак тройната коалиция и отново ще настъпи рая за ДДС измамниците.Попитах преди 3г една циганска пачавретина от къде има пари да кара ЦЛК , а тя ми каза че мъжа и е баровец и работи по ДДС.Честито.Сега нема да е Мургина,а Маргина.

Добави коментар

Водещи новини