На трудовия пазар в Плевен има недостиг на шивачки

  • 20 юни 2013 13:05

  • 2970
  • 2
На трудовия пазар в Плевен има недостиг на шивачки
©

На трудовия пазар в Плевен има недостиг на шивачки, работници, специалисти в строителството и продавач-консултанти. Това съобщи Недко Лачев - директор на Бюрото по труда в Плевен, цитиран от БТА.

Той поясни, че изводите са направени след поредната трудова борса, организирана от бюрото. В нея са участвали 29 работодатели, които са обявили 103 свободни места.

Професионалната гимназия по електроника и химични технологии "Проф. Асен Златаров" е поканила безработните да участват в европроект за повишаване на конкурентностността им на пазара на труда. В борсата са участвали представители на Българско-германския център за професионално образование, Търговско-промишлената палата, Стопанската камара, КНСБ и КТ "Подкрепа".

Двадесет безработни вече са устроени на работа, каза Лачев. Той прогнозира, че най-трудно ще се попълнят свободните места за шивачки. Причината според него е големият брой шивашки фирми и нежеланието на безработните жени да работят тази работа. Проблем има и при попълването на местата за продавач-консултанти. Според безработните, предлаганите месечни възнаграждения за тази дейност са ниски, а условията на труд - непривлекателни - удължено работно време, ангажираност в събота и неделя. Не достигат подготвени работници за сектора на строителството, допълни Лачев.

По думите му, като цяло безработицата в Плевен е намаляла през последния месец и е достигнала ниво 9 на сто от икономически активното население. Младите хора без работа също са по-малък брой в сравнение с предходния период, защото се разкрива сезонна работа край морето, коментира директорът на бюрото по труда в Плевен.

Последвайте канала на

2970 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
На Баба Хвърчилото

2013.07.26 | 11:39

2
Недостиг има на шивачки, защото искат да работят 8 дни в седмица по 25 часа до 65 годишна възраст за 200-300 лева и ако може да не ги платят че не им стигат за последната S-класа.
плевенчанин

2013.07.26 | 11:39

1
Не останаха други предприятия в града . Всички ги ликвидираха --- и останаха само шивашки цехове .А относно безработицата - не е вярно ,че намалява - ОГРОМНА Е В ПЛЕВЕН.

Добави коментар

Водещи новини