Разходите на бизнеса за заплати са скочили с 4,7%

  • 19 юни 2013 06:39

  • 661
  • 0
Разходите на бизнеса за заплати са скочили с 4,7%
©

Разходите на работодателите за един отработен час от техните служители нарастват с 4,7% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2012 г. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт, цитирани от в. "Монитор". В този показател се включват харчовете за заплати, за социални и здравни осигуровки, за обезщетения и др.

Данните на статистиката показват още, че в индустрията разходите за труд са се увеличили с 4,2 на сто, а в услугите – с 4,8%. В строителството обаче общите разходи на работодателите за един отработен час се свиват с 0,4 на сто. Най-висок ръст на разходите за труд през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2012 г. има в сектора на хотелиерството и ресторантьорството. Там увеличението на годишна база е със 11,7%. След това се нарежда държавният сектор, където харчовете за служителите скачат с 10,2%. В сферата на далекосъобщенията разходите за труд са се повишили с 10 на сто за година. Намаление с 2,7% има в секторите, свързани с култура, спорт и развлечения.

От НСИ отчитат още, че разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 4,5% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата. Най-голямо е увеличението в хотелиерството и ресторантьорството – с 12,4 на сто. В сектора на културата има спад от 3,2%.

Последвайте канала на

661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини