Летище Пловдив става карго зона на китайския бизнес

  • 28 май 2013 07:17

  • 2251
  • 3
Летище Пловдив става карго зона на китайския бизнес
©

Проект за създаване на логистичен карго център за големите китайски компании на летище Пловдив ще бъде предложен на започващият днес Българо-китайския форум. Това заяви представителят на българското посолство в Шанхай Кръстьо Белев.

Според него от географска гледна точка летище Пловдив е най-близо до Китай, което прави възможно изграждането на една интермодална връзка между двата континента. „Идеята е в Пловдив да се докарва карго, което да се обмитява и съхранява, преди да тръгне към останалия европейски пазар”, допълни той.

Освен летището, китайска фирма ще строи завод за производство на гъби, включително и трюфели в околностите на Пловдив.

Над 100 китайски и около 200 български компании пристигнаха в Пловдив за участие във форума.

Организатори на мероприятието са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Община Пловдив и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

Основната цел на Българо-китайския форум за инвестиции и туризъм Discover and Invest in Bulgaria е да насърчи по-динамичното развитие на бизнес отношенията между двете страни. На конференцията ще бъдат обсъдени конкретни проекти за привличане на повече китайски инвестиции и туристи в България. Проведеният през ноември 2012 г. форум „Инвестирай в България“ в Шанхай доказа, че двете държави са готови да засилят взаимноизгодното си партньорство.

Последвайте канала на

2251 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.05.31 | 02:18

2
Думата "карго" на български е товар! Престанете да използвате чужди думи за да изглеждате по-важни и интелигентни!!!

2013.05.31 | 14:45

3
става дума за икономически термин съжалявам че не сте учили икономика

2013.05.30 | 21:55

1
Този Кръстьо Белев да вземе да прегледа географския атлас, че да не говори глупости! Китай е на изток от България. А не на юг , че летище Пловдив да е най-близо до Китай. Отделно, гъбите не се правят в завод, а се отглеждат в ферми.

Добави коментар

Водещи новини