Данъците в България не трябва да се вдигат, препоръчва Брюксел

  • 21 май 2013 13:31

  • 1428
  • 1
Данъците в България не трябва да се вдигат, препоръчва Брюксел
© Getty Images/Guliver Photos

Българската данъчна система е сравнително добра и не се нуждае от допълнителни реформи. Това показват данните от мащабно изследване на данъчните системи в ЕС, предаде БНР.

Проблемите у нас са свързани повече със слабата събираемост на налозите и именно там страната ни трябва да засили контрола, за да се намалят данъчните измами. Защото те стават генератор за увеличаване на сивата икономика. А България е държавата в ЕС с най-голям дял на сивия сектор.

Според експертите от Брюксел, моделът на данъчната система в България е добър и не е необходимо налозите да се увеличават. Това се отнася както за ДДС и корпоративния данък, така и за екоданъците и тези върху недвижимото имущество. Тук България има предимство, защото имотите се облагат с данък на база на данъчна оценка, като не се залага особено много на приходи от реализирани сделки. ДДС не трябва да се намалява за определени стоки и услуги, като лекарства, храни или книги, категорични са експертите от Брюксел. Те препоръчват данъчната основа по ДДС да остане максимално широка, за да не се стигне до загуби за бюджета. В България изключение се прави само за туристическите услуги. Именно защото има само едно изключение, страната ни попада на четвърто място в ЕС по дял на събраните приходи от ДДС. Събираемостта у нас е 70 на сто, докато средната за ЕС е 50 процента.

По повод коментарите у нас за ревизиране на 10-процентния плосък данък върху доходите, експертите твърдят, че това е в прерогативите на всяка отделна страна. Данните от европейския анализ показват, че България е единствената страна в общността, в която няма разлика в облагането на бедни и богати. За сравнение, данъците за хората с по-големи доходи в ЕС са с 19 процента по-високи. Това означава, че старите страни-членки залагат много повече на солидарността в обществото. Българските анализатори не са единни по този въпрос. Една част от тях смятат, че ниският данък е довел до изсветляване на икономиката и привличане на повече инвеститори. Други пък са категорични в позицията си, че прогресивният данък ще смекчи товара върху бедните.

Проучването на ЕК сочи, че в България делът на сивата икономика е близо 32 процента, при средноевропейски дял от близо 15 на сто. Евроекспертите препоръчват на страната ни да вземе мерки за събирането на данъците. Същите препоръки са получили Белгия, Италия, Португалия, Испания, Малта, Румъния, Унгария, Полша, Кипър, Словения, Гърция. За борбата със сивата икономика могат да се вземат различни мерки. Като например данъчните да следят не само приходите, но и разходите на данъкоплатците. Плащането по електронен път също е един от начините за намаляване на сивия сектор.

По данни на Евростат, България е страната с най-ниски данъци в ЕС за 2013 г. Докато в Скандинавските страни данъкът върху дохода е около 55 на сто, то в България той е 10 процента. Размерът на ДДС е 20 на сто, а средният за ЕС е над 21 процента. В същото време приходите от данъци като процент от БВП у нас са едни от най-ниските в целия ЕС. От Българска стопанска камара алармираха, че страната ни събира все по-малко приходи през последните четири години.

Позицията на българския бизнес съвпада с тази на експертите от ЕС. Не вдигайте данъците, призовават индустриалци, предприемачи и финансисти. Защото увеличаването на налозите ще бъде пагубно за предприятията, които и без това се намират в трудно положение. Данъчната система в момента работи добре и промяната й може да доведе до намаляване на приходите в бюджета. Защото сега много повече хора декларират данъците си и така повече пари влизат в държавната хазна.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
4и4о

2013.05.27 | 13:57

1
От ЕК в БРЮКСЕЛ препорь4ват на новото правителство, вдигане на доходите на бьлгарският напод,хак да му е на новото правителство,нали се натискаха да управляват,само да не запо4нат да мрьнкят и се оправдават, защото ако не могат да си го кажат веднага и да разтурят седянката.

Добави коментар

Водещи новини