Деяна Костадинова гостува на завод в столицата

30 април 2013 19:26

Деяна Костадинова гостува на завод в столицата
© Булфото
2018 0

В навечерието на Международния ден на труда - 1 май, министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова посети днес завода на "Фесто производство" в София, съобщиха от МТСП.

Тя се е запознала с условията за работа в предприятието и социалната политика, която ръководството на компанията предлага на своите работници и служители.

Управителят на "Фесто производство" д-р Вичо Вичев е запознал министър Костадинова с работата на предприятието и с богатия пакет от социални придобивки, който получават работещите във фирмата. "Освен, че разполагаме със собствен медицински кабинет, ние се грижим за здравето на работниците, като финансираме допълнително здравно осигуряване и застраховки", е съобщил Вичев. Той е допълнил, че работниците и служителите без служебни автомобили получават карти за целия градски транспорт.

Всеки месец персоналът на предприятието получава ваучери за храна на стойност 60 лв. Компанията покрива 60 процента от стойността на храната в стола на завода, посочват от социалното министерство.

Работниците в производството получават средно между 900 и 1000 лв. месечно, а инженерите - 2000 лв. За Великден и Коледа се изплащат допълнително по една месечна заплата, пише в съобщението.

Дружеството "Фесто производство" е една от германските инвестиции в България. Компанията се занимава с производство на магнитни сензори. В българското предприятие на фирмата работят над 520 души, които произвеждат 1100 вида изделия. С удвояването на логистичните площи на завода до май 2014 г. се очаква броят на работните места да нарасне до 900 - 1000. "Фесто производство" има договорни отношения с професионалната гимназия "Джон Атанасов", с Техническия университет в София и БАН, самостоятелно обучава новопостъпилите работници и служители. Кандидатите за едно работно място във фирмата стигат до 200 души.

Костадинова е съобщила, че е почти готов проектозаконът за професионалното образование, който ще регламентира въвеждането на дуалната система в образованието. Тя по немски модел ще вкара младежите в предприятията още докато са ученици и ще улесни прехода от образование към заетост. "В рамките на този мандат ние ще завършим проектозакона. Не можем да го приемем, но ще го оставим готов на следващото правителство", е посочила Костадинова.

Според Вичо Вичев трите основни фактора, които привличат интереса на чуждестранните инвеститори в България, са добрата квалификация на инженерите и средния технически персонал, сравнително ниските разходи за труд и добрите познания по чужди езици, особено на младите хора. "Основните пречки в реализацията на инвестиционните проекти са бюрократичните административни процедури, които забавят дейността и развитието", е посочил Вичев.

Костадинова е информирала представителите на "Фесто производство" за приоритетите при програмирането на новия програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси". "Единият от най-важните уроци, които научихме през отминаващия програмен период, беше, че трябва малко да префокусираме обучителните програми - да се съобразяваме с интересите на работниците, но все пак да акцентираме върху интереса на бизнеса и то на базата на едно средносрочно и дългосрочно прогнозиране на потребностите от работна сила с определени квалификации", е казала Костадинова. В тази връзка през следващия програмен период ще се даде възможност на работодателите сами на място да провеждат обучения съобразно своите потребности.

През следващия програмен период ОП РЧР също така ще помага на работодателите да разработват цялостни програми за развитие на човешките ресурси, които включват множество елементи като гъвкаво работно време, мобилност и др., е съобщила още Деяна Костадинова.

2018 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини