България препотвърди ангажиментите си по проекта "Енергия 2"

  • 30 април 2013 14:36

  • 922
  • 0
България препотвърди ангажиментите си по проекта "Енергия 2"
©

Правителството одобри проекта на писмо за съгласие до Европейската инвестиционна банка относно договора от 2002 г. между България, ЕИБ и "Национална електрическа компания" ЕАД за финансиране на проекта "Рехабилитация в електроенергетиката - Енергия 2". Това съобщиха от пресцентъра на МС.

Изпълнението на проекта "Енергия 2", който е приоритетен за НЕК, се финансира със заеми от ЕБВР (40,87 млн. евро) и от ЕИБ (60 млн. евро) и 50 млн. евро собствени средства на държавната компания. Негова цел е да се подпомогне развитието на пазарна основа на българския електроенергиен сектор в частта за електропренос, както и подготовката на страната за осъщественото присъединяване към Европейския съюз, респективно - свързване на българската електроенергийна система към обединените европейски електроенергийни системи. Към момента проектът е почти изцяло изпълнен.

Отпуснатият държавен заем от ЕИБ в размер на 60 млн. евро е усвоен на шест транша. Крайният срок за погасяването му е юни 2022 г.

Тъй като "НЕК" ЕАД е в процес на планирано преструктуриране, което се извършва в съответствие с изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС, с одобреното писмо за съгласие България препотвърждава ангажиментите си към ЕИБ проектът да продължи да се изпълнява без прекъсване или закъснение и в пълно съответствие с условията на сключения през 2002 г. финансов договор.

Последвайте канала на

922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини