6 г. не могат да узаконят Хаинбоаз

  • 22 април 2013 07:04

  • 1074
  • 5
6 г. не могат да узаконят Хаинбоаз
©

Повече от 6 години продължават мъките по узаконяването на пътя през Хаинбоаз. Трасето бе ремонтирано преди 7 г., но все още не е въведено в експлоатация, а отчуждителните процедури продължават.

Един от най-проблемните участъци в Прохода на Републиката е отклонението към великотърновското с. Райковци. “Пътят е проектиран така, че по-големите автомобили и камиони задължително трябва да навлизат в насрещното платно, за да успеят да минат”, обяснява кметът на Райковци Петьо Коев. Преди месец държавната Пътна агенция опитала да оправи проблема, като уведомила собственика на имот на отбивката Венцислав Беров, че ще му го отчуждят, за да се реши въпроса. Той обаче има търговски обект с прилежаща земя и е пуснал възражение, което стопира операцията. Идентични процедури и нови отчуждения за оправяне на регулацията текат и в съседните села Въглевци и Мишеморков хан.

Още през 2010 г. Административният съд във Велико Търново постанови Хаинбоаз да се затвори, тъй като пътят няма задължителната заповед за въвеждане в експлоатация. В хода на делото магистратите установиха, че липсва дори Акт 15, с който се установява годност на обекта. По-късно част от проблемите бяха изгладени и се направи заповед за временно отваряне на трасето.

При строежа на прохода проектът беше променян неколкократно и затова се наложи разработването на нов план. Една от лентите не фигурираше никъде, доказа проверка на експерти. “Това налага и отчуждаването, което закъснява толкова години. В момента се работи, за да се вкара проходът в ред”, заяви областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев.

Изпълнител на реконструкцията на пътя през Прохода на Републиката бе сливенската фирма “Биндер”, която се прочу като “фирмата на Батко и Братко”. През 2006 г. тя спечели търга за северното платно към прохода и още тогава се зароди скандалът около ремонта.

Последвайте канала на

Novini.bg
1074 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
VUPROS

2013.04.24 | 22:52

5
TAZI DUMA Хаинбоаз BULGARSKA LI E
ани

2013.04.24 | 13:19

4
Казвах го някъде , но пак ще го кажа : НЕ можем да строим пътища - всички строителни архитекти са "меко казано - неграмотни" - за справка и изненади ----- движете се по пътищата !!!!! Сами се убедете на сътворените идиотщини .
морски

2013.04.24 | 07:26

3
кога най на края ще се сменят тия турски имена,хаинбоаз-мисля беше гърлото на хаин,ами Мусала така ли няма с какво да се смени или сме близо до Аллаха,това означава,,делиормана и още много
Z I L

2013.04.23 | 18:40

2
Sega namerete Gagauza i mu zadaite tezi vaprosi.Zashtoto v Sliven tezi firmi sa negovi a batko i bratko sa mu izpalnitelite da mu perat parite....i ne sa samo te 5 firmi koito rabotjt v grada gi kontrolira toi,i samo na tjh se davat porachkite,vsichki slivnalii gi znajt.......
333

2013.04.23 | 18:40

1
Слава на инженерите СерГей и Доган !Слава! Слава !Слава!

Добави коментар

Водещи новини