Износът на ток продължава да спада драматично

  • 11 април 2013 10:19

  • 1447
  • 5
Износът на ток продължава да спада драматично
©

Вътрешното потребление на електроенергия спада със 7,7 процента, а износът драматично продължава да спада още по-бързо. Това каза Божан Стоянов, заместник-министър по икономиката, енергетиката и туризма, на конференция на тема „Открито за енергетиката”.

"Българската енергийна система е преоразмерена", каза Стоянов.

По думите му, трябва да си дадем ясна представа, че няма да има бързо подобряване на вътрешното и международното потребление. „Намираме се в състояние на два до три пъти свръх капацитет на база на нашите нужди. Потреблението и износът спадат”, посочи той.

„Трябва да отчетем положението на икономиките на нашите съседни държави и по-конкретно на Гърция. Трябва да си дадем сметка за новата икономическа реалност в целия Европейски съюз и почти целия свят. Очевидно се намираме в състояние на икономическа стагнация и трябва да се научим да живеем в тези нови икономически условия”, каза още Божан Стоянов.

По думите му, евтините производители са вън от пазара.

„Имаме като държава и общество ангажимент задължително да изкупуваме повече енергия, отколкото можем да потребяваме и то на значително по-висока цена от това, до което бихме имали достъп, ако пазарът беше свободен и либерализиран”, заяви зам.-министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1447 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
xp

2013.05.06 | 13:48

5
Тоя Божан Стоянов сътрудника от ДС ли беше, че им изпуснах края на това противоконституционно правителство? Кой беше с чуждо гражданство, кой от ДС, кой не си е напуснал предишната работа и си работи и нея в явен конфликт на интереси.. и тн. и тн. ама няма проблеми де.. нали им свирят джелем-джелем на крака..

2013.05.06 | 13:48

4
При пазарната икономика цената на една стока се определя според търсенето.щом по-малко ток се употребява, логично е цената още да пада...

2013.05.06 | 13:47

3
Износът пада - бързо да строим Белене с още 2,000 мегавата! Какво ще ги правим, ще му мислим после. Важното е да строим и комисионите да текат към БСПто! Държавата - майната и!

2013.05.06 | 13:47

1
Ало,спеца!Откъде потребление бе?Каква индустрия ни е останала-мъждукаща.Тези създадени мощности,са били предвидени за огромен брой енргоемки производства,който работеха,плюс договори за износ за Турция и региона за 25-30 г..Ако си засадил домати 100 хиляди декара и ги доставяш на всички съседи по 10 стотинки,а те нямат и един декар засадено-ти диктуваш пазара,защото на него му е по-евтино да внесе,отколкото да почне от нула.Сега е друг въпроса за БеленеРазбиха ни индустрията-намалено потребление,загробващи перфектни договори,и докато ние се ослушваме(явно нарочно)Румъния и Турция построиха АЕЦ.Питай ме,откъде ще вземаме ток и на каква цена след 20 г,когато Козлодуй ще се превърне в спомен.От тец-хамерикански,от волтаци и перки.Ще живееш на 1 крушка и 1 котлон.
Panther

2013.05.06 | 13:47

2
„Имаме като държава и общество ангажимент задължително да изкупуваме повече енергия, отколкото можем да потребяваме и то на значително по-висока цена от това"... Кой го е поел този ангажимент? Какви разчети са правени? Какво е направено за ръст на икономиката? При условие че всяка втора приказка на президента е за енергийна ефентивност (което е малоумие но това е друг въпрос) защо политиците са изненадани че потреблението пада? Които е поел ангажимента - да бъде осъден за вреди на държавата е особено големи размери и да му се конфискува имуществото.

Добави коментар

Водещи новини