Шефката на ДКЕВР: Няма много възможности за намаление на цената на тока

  • 08 април 2013 09:01

  • 856
  • 0
Шефката на ДКЕВР: Няма много възможности за намаление на цената на тока
©

Няма много възможности за намаление на цената на тока за момента, стана ясно от интервюто в "Преди всички" с Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР.

"Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки", уточни пред БНР Харитонова. "Цената е определена от Комисията и важи за цялата преносна мрежа, която трябва да бъде в нормално състояние", добави още тя.

"Зелената добавка е определена от Комисията в съответствие със закона и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение. Трябва да се чака да заработи новото Народно събрание, което да отмени разпоредбата.

До новия регулаторен период от 1-ви юли може да се отмени поне за износ кафявата добавка. Тя също не е наша приумица, определя се от ЕС. Това може да се приложи временно, тъй като НЕК е задължена да изкупува цялото количество от тецове и заводски електроцентрали на висока цена.

Разумното намаление е от 6 лева на цената за износ. Към 1-ви юли ще видим разходите на всички енергийни дружества и ще потърсим обективно намаление към сегашното състояние. Миналата година при определяне на цените не е предвиден спад на потреблението. При това положение цените растат", подчерта Евгения Харитонова.

Тя коментира и въпроса за Наредбите, за което бяха започнати процедури срещу България във връзка с либерализирането на енергийния пазар. "Наредбите са готови и тази седмица ще бъдат публикувани в Държавен вестник", обяви Харитонова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
856 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини