2500 наши офшорки тръгват към Белиз

  • 30 март 2013 07:56

  • 3084
  • 0
2500 наши офшорки тръгват към Белиз
©

Фирмите с българско участие, чиито собственици на хартия са от Кипър, са 2571 на брой, пише в. "Преса". Поне половината от тях обаче реално са 100% собственост на българи, които се възползват от изгодните условия в офшорната зона. В страната, в която администрацията е "приятелски настроена" към чуждите инвеститори, почти не се извършват данъчни ревизии. Не се разкриват данъчна и банкова тайна, освен когато са налице данни за тежки престъпления и съдебна заповед.

Сериозните рестрикции, които въведе Кипър - като например ограничението за теглене на пари до 300 евро дневно и таванът от 5000 евро дневно за бизнес трансфери - са притеснителни за компаниите. През последните 15 години от Острова на Афродита у нас са влезли "свежи" 2 млрд. евро, показват статистическите данни. Данъчната фиеста обаче свърши. Какво следва оттук нататък?

В света има над 40 страни, които са обявени за офшорни зони или данъчен рай. Справката показва, че най-изгодно излиза в момента да се регистрира фирма в Белиз и Хонконг. Компаниите посредници дават цени от 590 до 640 долара за отварянето на фирми в двете страни. В стойността влизат всички такси, като нотариална и международна заверка, юридически разходи, държавни такси, мита и други. Експерти коментираха, че ниските тарифи и привлекателните условия ще накарат много от собствениците на компании в Кипър да се преориентират и да отворят нови фирми на по-спокойни места.

Масовият спорт "Скрий реалния собственик" отдавна е познат и у нас. Близо 6800 компании, които оперират у нас, са регистрирани в 28-те най-модни офшорни зони. Заради близката дестинация със собственици от Кипър са най-многобройни. Интересен факт е ,че втора по популярност е Ирландия. В България работят 1123 компании, които са със собственици от Дъблин. Страната отдавна отрича етикета "офшорна зона", но въпреки това предлага едни от най-ниските корпоративни налози.

У нас развиват дейност и 605 фирми, регистрирани в Швейцария. Именно алпийската страна може да се окаже гостоприемник на много от емигриращите от Кипър компании.

Панама също е позната дестинация за родния бизнес. Там регистрация имат 520 фирми с бизнес у нас. И двете страни - Швейцария и Панама, са в официалните черни списъци  за офшорни зони, тъй като не разкриват никакви данни за собствениците и активите на дружествата.

Последвайте канала на

3084 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини