Гогов: По-голямото понижаване на цената на газа оставя "Булгаргаз" без печалба

  • 26 март 2013 11:51

  • 989
  • 1
Гогов: По-голямото понижаване на цената на газа оставя "Булгаргаз" без печалба
©

С намалението на цената на природния газ с 3,89% вместо предложените от "Булгаргаз" 3,22% ДКЕВР оставя дружеството без печалба, заяви по време на откритото заседание за обсъждане на цената на природния газ от 1 април изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, цитиран от БТА.

Гогов посочи, че по-голямото намаление идва от намалението на търговската надценка за "Булгаргаз", която от 2% е понижена до 1,26 на сто. По този начин в дружеството не остава нито стотинка и ние не знаем принципа, по който тази надценка е определена, каза Гогов. Той съобщи, че ценообразуващите фактори, които са позволили намаление на цената на природния газ, са цената от 110 долара на барел петрол и доста по-нисък курс на долара към лева от порядъка на 1,46 долара за лев.

Третият фактор е количеството природен газ, което "Булгаргаз" е закупил. Нуждите от газ на вътрешния пазар най-вече заради сектор топлоенергетика са по-ниски, каза Гогов.

От предвидените 553 млн. куб. метра газ за второто тримесечие "Булгаргаз" ще внесе 523 млн. куб метра, а 30 млн. ще е местен добив от добиващото предприятие в Черно море, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз". Гогов отбеляза, че има огромно разминаване между начина, по който "Булгаргаз" изчислява недовзетия си приход, и размера, определен от ДКЕВР. Според регулатора общо за 2012 г. недовзетият приход на дружеството е в размер на 173 221 609 лв. Гогов заяви обаче, че "Булгаргаз" има и недовзет приход за 2011 и 2010 г. и той не е отчетен от ДКЕВР.

Запитан за прогнозата на дружеството за цени на природния газ за трето и четвърто тримесечие на годината Гогов каза, че се очаква курсът на долара леко да се повиши, което да доведе до минимално увеличение на цената от 1 юли с 0,07%, а от 1 октомври прогнозира намаление с 0,5 процента. Това са минимални промени и те не би трябвало да бъдат отразени в цената за потребителите, защото дружеството има резерви да поеме толкова малки отклонения в цените, коментира Гогов пред журналисти.

От 1 април клиентите на "Булгаргаз" ще трябва да превеждат дължимите суми за заявените количества природен газ по нова схема - 50 на сто от сумата в първите десет дни от месеца, а оставащите 50 процента - във вторите 10 дни от месеца, обясни Гогов. Досега схемата е била 25 на сто в началото на месеца, 25 на сто в средата на месеца и 50 процента в края на месеца и това е било обусловено от механизма за плащане към доставчиците на "Булгаргаз". Другият вариант е клиентите да имат банкова гаранция за заявените количества, тогава те могат да плащат количествата природен газ и през месеца, следващ доставката, обясни Гогов. Той каза, че от началото на годината клиентите на дружеството имат генерирани нови 100 млн. лв. дългове, което е по-малък ръст на задълженията в сравнение с минали години.

По време на заседанието Гогов отбеляза, че газохранилището в Чирен е почти празно и се налага в следващите месеци да бъде нагнетен природен газ. Финансовото състояние на "Булгаргаз" обаче е такова, че не може да посрещне всички свои разходи и най-вероятно ще се пристъпи към поемане на нов заем, като документите за това вече са внесени в БЕХ, посочи Гогов пред журналисти.

Последвайте канала на

989 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
TIM

2013.03.27 | 01:02

1
GOGOV NEKA GO NAMALIAT POVECHE,NO DA NE ZABRAVIAT I VAWITE ZAPLATI......(JORATA UMIRAT OT GLAT,VIE JIVEETE KATO FARAONI.)??????????

Добави коментар

Водещи новини