След кризата се очаква ръст на инвестициите с 6-8%

  • 20 юли 2011 21:51

  • 978
  • 0
След кризата се очаква ръст на инвестициите с 6-8%
©

Все пак темповете на растеж ще са почти двойно по-ниски в сравнение с нивата през 2008 г.

Тогава инвестициите в българската икономика нарастваха с между 15-20% годишно. Това показва анализ за развитието на българската икономика на УниКредит Булбанк, пише в. "Монитор".

Според прогнозите на банкерите индивидуалното потребление пък ще отчита годишен ръст между 3 и 3,5%. За сравнение преди кризата то е нараствало с до 7% годишно.

„Все пак възстановяването на индивидуалното потребление и инвестициите до най-високите им нива, отчетени през 2008 г., ще изисква време”, коментира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Според него индивидуалното потребление ще се възстанови до предкризисните нива през втората половина на 2013 г.

В анализа се посочва още, че преките чуждестранни инвестиции ще се стабилизират на нива около 4-5% от БВП. За сравнение преди кризата те достигаха малко над 17% от БВП годишно. Притокът на чуждестранни спестявания пък ще бъде до около 10 на сто от БВП за периода от 2013 г. до 2020 г. В годините преди кризата обаче той е достигал до около 20%. За да се компенсира редуцираният приток на чуждестранни спестявания, ще е необходимо да бъдат подкрепени националните. „Една от възможностите е да се създадат парични стимули, плащани от публичните финанси, за хората, спестяващи в допълнителни доброволни пенсионни схеми”, каза още Павлов. Той припомни, че подобни мерки са били въведени в Чехия и Полша.

Последвайте канала на

Десислава Станева
978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини