Нов български ферибот ще тръгне до есента

  • 15 март 2013 10:24

  • 2799
  • 0
Нов български ферибот ще тръгне до есента
©

Първият български фериботен кораб "Варна" по направлението Варна - порт Кавказ ще отплава на първия си рейс до есента. Това заяви изпълнителният директор на Параходство "Българско речно плаване" Драгомир Кочанов, цитиран от "Черно море".

БРП и БМФ са собственици с равни дялове във "Варнафери" ООД, българския оператор по единствената фериботна линия между България и Русия. Кочанов не уточни точната дата, но подчерта, че се прави всичко възможно за скорошното завършване на преустройството на кораба, което се извършва във варненския корабостроителен и кораборемонтен завод "МТГ Делфин" АД. Всички капитални подобрения и ремонти по него вече са приключили, остават само довършителните работи по преустройството, което е уникално за страната ни и изисква много усилия и средства, обясни Кочанов.

"Варнафери" купи ро-ро кораба "Сондос" от компания от Обединените арабски емирства, който превозвал автомобили в Червено море, Аденския и Персийския залив. "Сондос" беше докаран в "МТГ Делфин" АД, за да бъде преустроен в комбиниран фериботен кораб за превоз на вагони и камиони. В завода корабът е удължен, разширен и значително модернизиран, обясни Кочанов. Така тотално подобрен, фериботът ще може да превозва 42 вагона на горната си палуба и 25 камиона на долната. Новият български ферибот ще предлага и луксозни каюти за екипажите на товарните автомобили. С пускането му в експлоатация "Варнафери" ще изпълни задължението си като роден превозвач по българо-руската спогодба за фериботните превози между Варна и Кавказ. Засега превозите се осъществяват само от два руски кораба - "Авангард" и "Славянин". Предстоящото включване на български кораб ще удвои обема на превозите по фериботната линия, категорични са експертите.

Очаква се "Варна" да прави около 50 пълни курса (Варна - Кавказ - Варна) годишно, като превози над 4000 вагона и повече от 2000 тежкотоварни автомобила.

Последвайте канала на

2799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини