БЕХ тегли кредит, за да погаси стар заем по АЕЦ Белене

  • 08 март 2013 20:37

  • 833
  • 0
БЕХ тегли кредит, за да погаси стар заем по АЕЦ Белене
© Булфото

Вчера е стартирала процедурата за получаването на кредит от Българския енергиен холдинг за около 250 милиона евро. Това съобщи икономическият министър в оставка Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, който връчи четири сертификата за насърчаване на инвестиции. С по-голямата част от парите Националната електрическа компания ще си плати заема, теглен по време на Тройната коалиция от френската банка БНП Париба, за дейности по АЕЦ "Белене", предаде БНТ.

Срокът, в който НЕК трябва да си погаси задълженията от 195 милиона евро, изтича през май тази година. Кредитът трябваше да бъде изплатен още миналата година, но тогава правителството успя да получи 1 година отсрочка.

"Тъй като времето е кратко, за да бъде приключена навреме облигацията, стартираната процедура е за кредит, който кредит впоследствие може да бъде рефинансиран с облигация", коментира министърът в оставка Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Ако има възможност страната ни да постигне добри лихви по евентуална емисия облигации, заемът, който сега тегли БЕХ, ще бъде рефинансиран по този начин. Що се отнася до останалата част от заема, той ще бъде използван за финансирането на текущи проекти в енергетиката.

По предварителни данни, за 2012 г. у нас са постъпили 1,4 млрд. евро инвестиции, при очаквани 2 милиарда, съобщи още министър Добрев. Той обаче смята, че окончателните цифри щели да се окажат по-високи.

Четирите компании, които днес получиха сертификати за инвестиции, се очаква да разкрият у нас около 400 работни места в следващите две години.

Последвайте канала на

833 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини