Ще зареждаме Китай със суроватка на прах

  • 27 февруари 2013 20:39

  • 1060
  • 0
Ще зареждаме Китай със суроватка на прах
©

Китайската държавна фирма "Тянджин агробизнес къмпани" има намерение да направи фабрика у нас за преработка на отпадни продукти от производството на сирене и кашкавал.

Става въпрос за суроватката, която ще бъде дехидратирана на прах и ще се изнася за Китай, заяви пред "24 часа" зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров след среща с представители на компанията. В Азия тя се използвала като съставка за традиционни колбаси, подправки и галета.

В момента у нас суроватката от млечните продукти или се изхвърля в реки и създава екопроблеми, или се дава на прасетата, обясни Димитров. Китайците пък плащали луди пари да я внасят от САЩ. Друг проект, който е пред финализиране, предвижда техни инвестиции в изграждане на система за напояване на земеделски земи у нас. Китайската фирма вече била взела под наем над 1000 дка в района на Радомир и Брезник. На тях най-вероятно ще се отглежда царевица.

За първи път България скоро ще изнася и люцерна за Китай. Готово за подписване е споразумение за това, съобщи още зам.-министър Димитров. От люцерната ставал високопротеинен фураж за животните, който струвал скъпо в Азия.

За финализиране на проектите ще пристигнат у нас 2 делегации от Китай с държавни представители през март и юни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1060 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини