Добрев иска създаден фонд за зелената добавка и емисиите въглероден диоксид

  • 26 февруари 2013 13:54

  • 1070
  • 2
Добрев иска създаден фонд за зелената добавка и емисиите въглероден диоксид
©

Министърът в оставка на икономиката, енергетиката и туризма Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: предложи на депутатите от икономическата комисия в парламента в последните дни от работата на 41-то Народно събрание да бъдат приети спешно допълнителни промени в Закона за енергетиката.

Трябва да имаме нов състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, избран с две трети мнозинство от парламента, заяви Добрев, цитиран от БТА. Трябва между първо и второ четене на законопроекта за изменение на Закона за енергетиката да приемем и допълнителни промени, които предвиждат разделянето на НЕК от ЕСО, добави той. Ако не бъде приет този текст от това НС и чакаме да се сформира нов парламент, ще минат близо шест месеца, а това ще бъде много голямо забавяне, посочи министърът
в оставка.

Добрев обяви, че трябва да има промяна в Закона за приватизация, която да позволи в "Набуко Интернешънъл" да се включи с 50% акционерен дял консорциумът "Шах Дениз 2". Според Добрев тази промяна също е много спешна.

Нужно е да помислим и да регламентираме плащанията към ВЕИ централите, посочи още Добрев. Според мен трябва да бъде променен методът на плащане и средствата от зелена надбавка да бъдат събирани в специален фонд, в който да влизат и 100 процента от средствата от квотите въглероден диоксид. Според Добрев, това трябва да стане паралелно с приемането на Закона за опазване на околната среда, за да може, от една страна, да се гарантират плащанията към ВЕИ производителите, без да се натоварва крайната цена на тока, а, от друга страна, ако приходите от квотите парникови газове са достатъчно високи, да се търси възможност за намаляване на
надбавката за зелена енергия, каза Добрев.

Добрев подчерта, че всички тези промени са спешни и трябва да се приемат от това Народно събрание, след като бъдат приети в пленарната зала промените в Закона за енергетиката, внесени от Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на и Диан Червенкондев. Добрев отбеляза, че има постъпило предложение от ДКЕВР от енергийния микс за регулирания пазар да бъде изключена енергията, произвеждана по комбиниран способ от заводските централи. Трябва да се прецени дали тази стъпка няма да ни вкара в неизпълнение на европейски директиви, отбеляза министърът в оставка. Той посочи, че другото предложение на ДКЕВР е за една година да бъдат спрени всички плащания към производителите на зелена енергия. Според Добрев обаче това би създало повече проблеми, отколкото би решило, и затова създаването на фонд е по-добър вариант.

Предложението за създаване на фонд, в който да се събират средствата от зелената добавка и квотите въглероден диоксид бе дадено първоначално от EVN. На заседанието на комисията то бе подкрепено и от Николай Ненков от КНСБ.

Последвайте канала на

1070 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Fi4eto

2013.02.27 | 20:58

2
Да го духаш педал прост. Вече нямаш право да искаш квото и да било. Имахте 4 години да искате и да правите всичко необходимо в България да заживеем като хора, но през тва време бяхте заети да грабите и да се внедрявате в монополите създадени от предишните боклуци. ЦИРКА СВЪРШИ - ЛУСТРАЦИЯ И СЪД ЗА ВСИЧКИ. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКИ.

2013.02.27 | 17:21

1
Нещо в заглавието не е наред

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини