Божидар Данев: Проблеми ще има, докато цената на тока не се определя пазарно

  • 25 февруари 2013 12:51

  • 1557
  • 5
Божидар Данев: Проблеми ще има, докато цената на тока не се определя пазарно
©

Пазарът на енергия трябва да се либерализира така, че цената на тока да отговаря на разходите за производство. Плавно и постепенно трябва да се вземат компенсаторни мерки как хората могат да посрещат сметките за ток. Това обясни в предаването "Кой говори" по Дарик радио изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По думите му, тласкането на хората в спора как да се намали цената на енергията не е продуктивно, а протестите трябва да са за това, че доходите им са ниски и не могат да посрещнат разхода си за енергия.

Докато цената на тока не се определя пазарно, проблемите ще се възпроизвеждат, защото цената се определя от политиците, смята Данев. „Когато цената се определя от политика, тя има риск, независимо какъв контрол ще се сложи. Трябва да се отстранят политиците от определянето на цената, да се върне макроикономическите баланси така, че хората да посрещат тези разходи, които са нормални и да се прекратят произволните определяния на цената от дали е Юлиана, дали Семерджиев", коментира още пред Дарик изпълнителният председател на БСК.

Той обясни, че НЕК трябва да бъде разбит на пет дружества, всяко с лиценз и да се приемат вторият и третият пакет на европейските директиви за либерализация на пазара. „Последствието от това ще е, че цената на преноса, която в момента е една от най-високите в Европа, ще падне. Цената на преноса е безумна, защото НЕК от там пълни своите касичка да покрие тези загуби, които е направила", коментира Данев. Второто нещо, което според него може да се направи, е борса за вътрешния пазар и това, което остане от енергията – борса за външния пазар.

Постепенно трябва да вадим политическите решения от икономиката, смята Данев. По думите му, трябва да има генерални промени във философията на управление на страната ни, защото иначе тези процеси ще се възпроизвеждат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1557 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.02.28 | 07:35

5
ПРОБЛЕМИ ЩЕ ИМА ДОКАТО ТИ НЕ ВЛЕЗЕШ В ЗАТВОРА МРЪСЕН БОКЛУК..ТИ СИ НАЙ ВИНОВНИЯ ЗА ТОВА ЧЕ БЪЛГАРИНА Е ЕКСПЛОТИРАН И ЗАЩИТАВАШ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ И ЗА ТОВА БЪЛГАРИТЕ ДА БАЧКАТ КАТО РОБИ С АФРИКАНСКИ ДОХОДИ..ТИ ЗАЩИТАВАШ СТАТУКВОТО БЪЛГАРИНА ДА ВЗИМА 300-400 ЛВ ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ БОКЛУК НАГЪЛ

2013.02.28 | 07:35

4
Значи НЕК е печеливша и мръсниците с бели якички изкат да я вземат. Затова НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на ЕРП-та и връщане на статуквото на държавата. Да ги изринем тези лакоми лихвари.

2013.02.28 | 07:34

3
Най-различни малоумници се показаха от дупките , и започнаха ум да дават - но не ги видях на протеста ! За пандела си , заедно с камарата - вие лобирате кое на кого да се даде
аз

2013.02.28 | 07:34

2
"че доходите им са ниски и не могат да посрещнат разхода си за енергия." За това е познал - но нека каже какво прави за ПОВИШАВАНЕТО на доходите! Нали това е ТОЧНО в техните ръце!?
STFU

2013.02.28 | 07:33

1
Да се определя "пазарно", че да има още лапачка за такива мърши като теб. Цената на бензина като се определя пазарно, да не би да няма проблем. Пак е изкуствено завишена. в България пазар няма!

Добави коментар

Водещи новини