ДКЕВР: Законът дава шанс на ЧЕЗ

  • 20 февруари 2013 11:47

  • 5638
  • 19
ДКЕВР: Законът дава шанс на ЧЕЗ
© Булфото

Констатирани са нарушения и на двете дружества, като на ЧЕЗ Разпределение са съставени 18 акта, а на ЧЕЗ Електро - 4. Това обявиха на пресконференция днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Съставили сме и акт на НЕК, в момента тече 3-дневен срок за възражения срещу тях. За производството по отнемане на лицензиите сме определили 7-дневен срок за възражения и 7-дневен срок за отстраняване на вредните последици по пропуските, заяви юристът Андон Роков от ДКЕВР.

Проверката на ЧЕЗ от ДКЕВР е следствие на проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е приключила 8 февруари, с доклад. Констатирани са нарушения с колективни актове, и са съставени сътветните актове за нарушение и на двете дружества.

Основно става дума за нарушения на Закона за обществени поръчки, несъставяне на протоколи при поставяне на електромери, непредставяне на информация в изискваните срокове.

Започнати са процедурите по отнемане на лицензиите, те все още не са отнети. Те могат и да не бъдат отнети, Законът за енергетиката им дава шанс с този срок да отстранят нарушенията.

До 16 април ще трябва да се събере много допълнителна информация, а тогава се проведе открито заседание с изслушване на лицензиантите. Налагането на парични санкции е друго производство, не това, което сме стартирали вчера. Наказателни постановления могат да бъдат издадени след трите дни срок за възражения.

Председателят на Комисията Юлиана Иванова заяви, че не е имала личен разговор с премиера относно намаляването на цените на електроенергията. И Иванова, и Роков отказаха да коментират това дали е възможно намаляване на цените на електроенергията от март тази година. Роков посочи, че има възможности за намаляване на цените, стига да има желание от НЕК и ЕСО. По отношение на изказването на премиера, че цената на електроенергията може да бъде намалена през март, Иванова посочи, че това е препоръка.

Съставени са актове за установяване на административни нарушения на „Енерго-про” и на ЕВН, каза още Андон Роков. Той потвърди, че ЕВН има 4 съставени акта, а „Енерго про” също има 4 или 5 съставени акта. Както за ЧЕЗ, така и за ЕВН и „Енерго-Про” текат проверки. Ако има причини за взимане на решение, за такава процедура за отнемане на лиценз, Комисията пак ще се събере и ще вземе такова решение. Засега нямаме такива причини, внесени при нас, затова не сме обсъждали този въпрос.

Андон Роков отказа да коментира това, че ЧЕЗ е единственото обсъждано дружество, защото премиерът е посочил точно това дружество.
Андон Роков заяви, че проверките са започнати от 4 февруари. В случай, че бъде прието решение за отнемане на лиценз, независимо на кое дружество, се назначава особен търговски управител, който е физическо лице, което трябва да отговаря на определени изисквания, обясни Роков.

„С акта на отнемане на лицензията, става това назначаване на особен управител, като основните му правомощия са свързани с това да продължи осъществяването на дейността с оглед непрекъснатост на доставките и на снабдяването, да приеме под опис имуществото, да се докаже, че извършва действия, свързани само с неговото управление”, обясни Роков. „Той няма право като особен управител да се разпорежда с недвижими имоти, да ги обременява с тежести и т.н., каза още той.

Последвайте канала на

5638 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар

2013.02.25 | 18:07

19
НАПРАВЕТЕ ТАКА ЧЕ ПАРИЧКИТЕ НИ ДА ОСТАНАТ ТУК А НЕ ДА ХРАНИМ ЧУЖДИТЕ ПЕНСИОНЕРИ! НАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ СА ГЛАДНИ И ПРЕМРЪЗНАЛИ! ЗАЩО ОЩЕ ПРАВИТЕ ХОРАТА НА МАЛОУМНИ! АКО НЕ ГО НАПРАВИТЕ ЩЕ ИМА ОЩЕ СТАЧКИ И НЕДОВОЛНИ ГРАЖДАНИ РАЗБЕРЕТЕ ГО НА ВСИЧКИ ВАС СЕ ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!!

2013.02.25 | 18:05

10
Ама те са ви тук парите ,само дето не са във вашите джобове ухахахаахх ,а ако не искаш майка ти и баща ти да са гладни -ходи си ги гледай мухаххахах-колко сте жалки ,мижитурки такива ,овце -не ставате за друго освен за заколение

2013.02.25 | 18:06

18
изЧЕЗвайте!!! Национализация на ЕРП-тата !!!

2013.02.25 | 18:06

17
Изгонване на ЕРП-тата и съд за хората докарали ЕРП-тата в България и подписали дългосрочните договори с тях!
Иван

2013.02.25 | 18:06

16
Защо се говори само за ЧЕЗ?Къде са другите енергодружества?Та те са същите крадци.
Анонимен

2013.02.25 | 18:06

15
Свърши се с национализацията и със всички дуги глупости дето се изговориха на протестите.Това за което беше платено е изпълнено .От тук натаък се жалете на Филанкишията, а със следващите сметки за ток се подгответе да платите счупените джамове и подпалените автомобили,а да ви е честито.

2013.02.25 | 18:06

14
прост народ- слаба държава. Ако управляващите бездушници по-рано се бяха вслушали в думите на Сидеров, сега нямаше да я докараме до кръвопролития. Сидеров предлага национализация на ЕРП-тата (които имат ЧИСТА годишна печалба от 3,8 МИЛИАРДА лв) и златодобива. Ето от къде ще дойдат парите за повишаване на заплатите. Но другите политици са национално-безотговорни. Самия Борисов, преди да дойде на власт, каза, че ще изгони ЧЕЗ, че ЧЕЗ са колонизатори, които изпомпват печалбите, че щял да оскубе перата на Доган, че Тройната коалиция била лоша. Ами Бойко, защо не ги съди бе, защо не оправи бакиите, защо не направи нещо по-добро за Бг, нали затова ти гласувахме доверие! Освен това той беше казал "без АЕЦ Белене, след 10 години, като затворим Козлодуй ще фалираме". Но после палачинката се обърна
протест

2013.02.22 | 12:56

1
Докато не се извади наяве истината дали всяка партия заемаща властта подписва политическо споразумение, че няма да търси отговорност на преди управляващите, нещата ще продължават по един и същи начин.Всеки следващ ще хвърля прах в очите на хората,че предишните са виновни, без да може да ги накара да си понесат последствията.И това трябва да стане едно от исканията на протеста, иначе ще се продължаваме дс се въртим в омъгьосания кръг виновни - има,наказани - няма"

2013.02.25 | 18:05

13
А на народа кога ще му се даде възможност да си вземе въздух и да живее добре А? Само растрел.
АТАКА!

2013.02.25 | 18:05

12
Ами единствен Сидеров може да изгони монополите, да национализира частните кръвопийци, и да освободи България от колониалния гнет!

2013.02.25 | 18:05

11
Национализация на ЕРП-тата!Щом народа гладува значи Герб не се справят добре.
Смешници

2013.02.25 | 18:02

9
Австрия и Чехия,национализираха ЕРП-тата на България.Защото са национални компаний,а не частни.А България не може,Еб -ти логиката.Нека да сложат,а те могат и сега да се програмират електромерите,като в Германия.Под215В и над 240В Електромерите не отчитат.Тези дружества, не могат да подържат тези параметри.Защото не ивестират никакви пари в системата.Те самички ще си отидат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини