Топлофикация София: Дистанционното отчитане не трябва да е задължително

  • 04 февруари 2013 18:12

  • 1318
  • 3
Топлофикация София: Дистанционното отчитане не трябва да е задължително
©

Пореден протест срещу монопола на "Топлофикация" организират недоволни абонати в столицата. В неделя пред Енергийното министерство те ще изразят възмущението си от проверката на високите декемврийски сметки за парно. По същото време в Сандански и Благоевград пък ще протестират срещу ЧЕЗ.

Граждански организации настояват за законодателни промени. Считат, че плащането на прогнозни сметки е незаконно, авансовите фактури са забранени в Европа, а сградната инсталация служи за пренос на енергия, а не за отопление и съответно няма основания за плащането й.

"Нека да попитаме господина от "Топлофикация", той като ходи в магазина за хранителни стоки, на него как му продават хляб - по количество, каквото си е купил от миналата седмица, или той има право да си избере и да плати точното количество, което купува", коментира Дончо Дудев, организатор на протеста, цитиран от БНТ.

Отношенията между Топлофикация София и абонатите й се регулират на база общи условия. Според гражданските организации те са неясни и затова настояват за сключване на индивидуални договори.

"Ние нямаме договори, т.е. в правния мир ние нямаме взаимоотношения, тъй като нямаме личен договор с "Топлофикация", обяснява Митко Грозев, абонат, осъдил "Топлофикация".

Недоволните абонати на столичното парно отново се гневиха заради неясните сметки на "Топлофикация". Настояват крайните потребители да получават точна цена за топлинната енергия, която са потребили и трябва да платят. Освен това смятат, че стойността на топлинната енергия е прекалено висока.

"Това е отпадната енергия от производството на ток. Никъде в техните калкулации обаче аз не съм видял каква електрическа енергия произвеждат те", отбелязва инж. Людмил Кирилов.

След скандала със сгрешените декемврийски сметки Столичният общински съвет обмисля предложения за законодателни промени - най-вече при отчитането на топлинната енергия.

Нормално е в една демократична държава всеки да изразява своето неодобрение и позицията си, смята Стоян Цветанов, директор на Топлофикация София. Но въпреки напрежението в общественото пространство, над 350 хиляди семейства искат да се възползват от услугите на дружеството, допълни той.

Действително недоволството се наблюдава там, където говорим за прогнозни дялове, а това е 90 процента от сградите в столицата, каза Цветанов. Затова ние предлагаме на гражданите да се възползват от дистанционното отчитане. Това обаче не трябва да става задължение. Трябва да се направят законодателни промени, според които хората да имат право на два - три избора. Те трябва да решат сами в кооперацията какво предпочитат и е най-подходящо за тях, уточни шефът на топлото.

До края на деня ще са публикувани  на страницата на дружеството среднодневните температури в отоплителните сезони от 1999 г. до сега. Там ще се види каква е истината, заключи той.

Последвайте канала на

1318 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.02.05 | 21:21

3
И на коя страница??????Всичките страници на топлофикация София от два дена са хакнати и блокирани.

2013.02.05 | 21:21

2
Така де,не може да се сключват индивидуални договори, а само с абонатната станция?!Кат си пееш Пенке ле....Крепостни до живот,защото много пари падат.Не напразно всички правителства до сега само за топлото са единни и мълчат,като риби.Ако Столичани и големите градове не излязат с хиляди,за тотална промяна на ЗЕ,то- жална ни майка.Следва приватизация-(Шумен?) и плачи пред арменския поп.

2013.02.05 | 21:21

1
Само РЕФЕРЕНДУМ за изборите-заедно и ВЪН,ако сме единни,иначе ще ни го слагат вечно и ЕРД-та и ВиК -франсетата) и топлото и т.нАко на германеца му вземат почти цялата заплата за парно и ток,какво ли ще стане,а?Много сме задръстени,а може да го решим завинаги,само за месец.

Добави коментар

Водещи новини