Мария Габриел: Няма опасност за българското розово масло

  • 22 януари 2013 19:27

  • 1341
  • 0
Мария Габриел: Няма опасност за българското розово масло
©

Опасността, че може да се забрани използването на българското розово масло в Европа, е силно преувеличена. Това обяви през БНТ евродепутатът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Габриел е член на Комисията по земеделие на Европейския парламент, познава проблема и смята, че няма опасност българските производители на розово масло да пострадат. Тя е изпратила питане до Европейската комисия за подробности за евентуални законодателни промени, свързани с ограничаване използването на етеричните масла.

Експертен доклад, подготвен за Европейската комисия, препоръчва да се забрани или да се намали до минимум влагането на розово и лавандулово масло в козметичните продукти в Европа, защото към тях има алергични хора. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова обясни, че тези масла не само няма да се забраняват, а ще се стимулира производството им.

Тя се пита откъде идват многобройните критични публикации. "За нас е много важно да не се окаже, че тези публикации са манипулация за всяване на страх. Ето защо е необходимо най-напред да успокоим родните си производители - никой няма намерение да забранява производството на розово масло, нито на лавандула. Те ще бъдат застъпени силно и в новата Обща селскостопанска политика", коментира въпроса депутатът в Европейския парламент от ЕГРБ/ЕНП.

Становището на експертите не е задължаващо и решаващо при взимането на решение от Европейската комисия. Габриел обясни, че има много други научни изследвания, които доказват, че розовото масло не е опасно.

"Това е нашата цел - да успеем да кажем на Европейската комисия. От нея има положителни знаци, че тя в никакъв случай няма да се базира само на този доклад, ще има и друга контраекспертиза", добави евродепутатът.

Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова сравни слуховете за забрана на розовото масло с тези, че ще бъде забранено отглеждането на ориенталски тютюн. В Брюксел българското розово масло може би не е популярно, но и не буди притеснения.

Планираните от Европейската комисия законодателни промени ще настъпят бавно и при подготовката им ще бъде взето мнението на експерти от различни области.

Последвайте канала на

1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини