Европа срещу българското розово масло

  • 21 януари 2013 19:57

  • 3096
  • 6
Европа срещу българското розово масло
©

Срещу българските производители на розово и лавандулово масло стоят мощни химически компании. Не е изключено това да е причината в доклада на Европейския научен комитет за защита на потребителите нашите етерични масла да са представени като алергени, предаде БНТ.

Производителите и собствениците на дестилерии чакат съдействие от държавата, за да не загубят позициите си. Министърът на земеделието Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на увери, че България ще отстоява интересите си на експертно ниво.

Докладът на Научния комитет е подготвян в продължение на десетина години, преди да бъде представен в Еврокомисията. На 332 страници са описани нежеланите ефекти от етеричните масла. На една от тях е отредено специално място за влиянието на българското розово и лавандулово масло върху подбрани от експертите пациенти.

Какво стои зад този доклад? Вероятно в него е вложена само чиста наука. Засегнатите обаче откриват в някои текстове некоректни внушения. Те подлагат на съмнения и методиката, по която са извлечени резултатите.

"Много са важни методиките. Да речем, по-коректни или некоректни... Не искам да говоря за световна конспирация, но може да се наложи да се използва друга методика", коментира Николина Узунова, изп. директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика".

Експертите в България са убедени, че нашите етерични масла са вкарани в негативен списък заради мощен лобистки натиск.

"Винаги, когато нашето розово масло достигне високи стойности, а сега е на цена 6000 евро за килограм, се намират хора, които започват да говорят против него. С цел да свалят цената", каза проф. д-р Недко Недков, Институт по розата - Казанлък.

Професор Недков припомни, че такива атаки понасяме циклично през пет - седем години. Министърът на земеделието Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на също не изключи атаката на химическото лоби.

"Срещу производителите на естествени масла се изправят производители на химически субстанции. Ние няма да позволим нашите производители да станат заложници в тази битка. Категорично ще възразим срещу научния доклад на ЕК и ще дадем нашите доводи", каза министърът.

Според един от най-авторитетните оценители по безопасността на козметичните продукти - професор Байнова, ако синтетиката надделее, парфюмерията вече няма да е същата.

"Можем близко да миришем. Но ще си позволя да кажа нещо лошо. Това е като приликата между маргарина и току-що произведеното прясно масло", каза проф. Ада Байнова, оценител по безопасността на козметичните продукти.

Историята помни, че и сами сме си подбивали пазарите. В периода на Възраждането, когато сме били изключително мощен износител, българските производители започнали да извличат есенция от индрише и създали ментето, наречено "тереше". Хванали ни и експортът секнал. Сега хората от бранша са категорични, че няма компромис с качеството.

Последвайте канала на

3096 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
koko

2013.04.03 | 22:50

6
най -голямата грешка е европейският съюз и, само не знам ние какво търсим там

2013.04.03 | 22:50

5
То ненапразно различни държави почнаха да се запитват какво праят в съюза.
ИСКАВИ СЕ НО НЯМА КАК ДА СТАНЕ!

2013.04.03 | 22:50

4
КАКВО ЛИ НЯМА ДА ИЗМИСЛЯТ,ЗА ДА УНИЩОЖАТ БЪЛГАРИЯ,НО НЕ,ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ.ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ ГОВОРЯТ МНОГО НЕЩА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ.ИСКАВИ СЕ НО НЯМА КАК ДА СТАНЕ!

2013.04.03 | 22:49

3
Да си махат ръцете от най-ексклузивното, което България предлага!!!! Що за идиотски аргументи?! То и баба знае, че ЕСТЕСТВЕНИТЕ етерически масла по-скоро може да предизвикат алергии, от изкуствените. Това обаче не ги обезценява или ги прави по-лоши или по-малко търсени. То и от пчелично млечице, мед, фъстъци и т.н. се заканват тези опасности!!!! Да не би да има връзка с географския им произход?! Тези европейски бюрократи вече съвсем се забравиха!!!!!

2013.04.03 | 22:48

2
ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ТОВА Е РАБОТА НА МРЪСНИ ЛОБИСТИ.
гошо

2013.04.03 | 22:48

1
Трябва да се съгласим 30мин след като забранят уискито,маслините,вурстовете,нарежат Триумфалната арка и вкарат в затвора всички англичани педофили

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини