Общината в Сопот се стяга за фалит заради "ВМЗ-Сопот"

  • 17 януари 2013 07:10

  • 1546
  • 2
Общината в Сопот се стяга за фалит заради "ВМЗ-Сопот"
©

Община Сопот е пред фалит, обяви кметът на града Веселин Личев пред “Труд”. Според него общината няма да може да поеме и да плати първите заплати на съкратените от ВМЗ-Сопот работници. Вече се обсъжда вариант около 800 оръжейници да напуснат завода, но да бъдат обвързани веднага в различни социални програми, които се финансират от ЕС.

“Говорих с министрите Делян Добрев и Тотю Младенов и стана ясно, че такъв вариант е възможен. Проблемът е, че парите по програмите се възстановяват, но първите заплати трябва да бъдат поети от общината”, поясни Личев. Според него освен Сопот, финансов удар ще претърпи и Карлово, тъй като голяма част от съкратените ще бъдат нейни жители.

Според изчисленията на Личев на Сопот ще са нужни около 180 000 лв., а на Карлово разходите могат да стигнат и до 400 000 лв. Той добави, че ако бъдат създадени допълнителни работни места по програма на общините, ще иска увеличаване на субсидията от държавния бюджет.

Изчисленията за нужната сума при 300 съкратени работници потвърди за “Труд” и кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Само заплатите ще са около 150 хил. лв., останалите пари ще са за работно облекло, инструменти и т.н. на работниците. ВМЗ-Сопот дължи на Карлово и 1 млн. лв. такса смет и данък сгради за последните 2 г. “Готови сме да помогнем на хората, но и държавата трябва да помогне на общините”, каза Кабаиванов. Той призна, че не може да извади 400 000 лв. от бюджета на общината, но все пак за фалит не може да се говори.

Вчера кметът на Сопот обсъди проблема със социалния министър Тотю Младенов, който поел ангажимент да запознае министъра на финансите Симеон Дянков с искането на общината за повече пари от държавния бюджет.

Повечето оръжейници са на мнение, че може да бъдат махнати около 400 души, които се водят помощен персонал, каза още Личев. Той вече е говорил и с две частни фирми, които са съгласни да вземат около 100-200 души на работа, ако социалното министерство осигури заплатите им по някоя от програмите.

Работниците от ВМЗ предлагат заводът да се обвърже с “Кинтекс” ЕАД, като заплатите в двете държавни дружества да са взаимозависими, обяви още кметът на Сопот. Друг вариант бил отпускането на безлихвен заем така, кактопрез 2000 г. са отпуснати 8 млн. лв. на ВМЗ.

Междувременно икономическата комисия в парламента извади оръжейния завод от списъка с предприятия, които могат да се приватизират само със стратегия, утвърдена от парламента. Така държавата облекчава условията за кандидат-купувачите на ВМЗ. Предишният опит за продажба се провали, тъй като стратегията не разрешаваше да се съкращават работници.

Последвайте канала на

Novini.bg
1546 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.01.21 | 08:57

2
що не разберете , че докато има профсъюзи които са мафиотски структори нама управия

2013.01.21 | 08:57

1
Какво направихте с нашата мила родина бе господа управляващи,който дойде на власт вместо да спасява макар и малкото останалото,вие онищожавате всичко което има.

Добави коментар

Водещи новини