Опазиха банковата тайна от ДАНС

  • 29 ноември 2012 18:50

  • 1433
  • 0
Опазиха банковата тайна от ДАНС
©

Банковата тайна остава, след като депутатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред гласуваха да отпадне текста, който щеше да я обезсмисли. Това стана на вчерашното заседание на комисията, което беше закрито за журналисти, предаде "Капитал".

Мотивите за решението на комисията са становищата на БНБ и на Асоциацията на банките в България във връзка с предложенията за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които взехме предвид, както и дискусията от последните дни в общественото пространство, каза Красимир Ципов, председател на комисията, след заседанието й.

По думите му, комисията е разгледала въпроса и е преценила спорния текст да отпадне, като остави сега действащия режим. Въпросният текст, който предизвика смут в банковия сектор, сред икономисти и бизнеса е следният: "Предоставянето на документи, сведения и друга информация не може да се отказва или ограничава по съображения за служебна, банкова или търговска тайна". Така на практика хората от Дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС щяха да получат неограничен достъп до информация за банковите сметки, наличности и движения по тях.

Според присъстващи на заседанието на комисията, дебати по отпадането на този текст не е имало, като още в началото му председателят й е посочил, че има политическо решение и комисията е преценила текстът да отпадне. Остават обаче текстове, при които липсват ясни формулировки и според които банките трябва да следят и съобщават за "сложни и необичайно големи сделки... които нямат явна икономическа и законна цел".

Последвайте канала на

1433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини