Политиците правят закони без да знаят как ще се отрази това

  • 29 ноември 2012 12:03

  • 951
  • 0
Политиците правят закони без да знаят как ще се отрази това
©

През 2009 година започнахме анализ на местата на България в избрани световни класации. Правим го всяка година. Много често политиците си мислят, че могат да управляват икономиката чрез законодателна рамка. В общия случай никой не знае каква е тежестта върху гражданите и бизнеса. Правят се едни закони без никакви знания дали този проблем ще бъде решен. Разходите за съобразяване растат, а колкото по-големи са те, толкова по-малко остава за гражданите. Няма изгледи практика това да се промени, защото не се спазват елементарни правила за изготвянето им. Всеки може да отвори едно законодателно решение, което е от половин и страница, и там няма да видите нищо написано за това как ще се отрази това на благосъстоянието на гражданите или на икономиката ни. Това заяви Светла Костадинова изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

Например България влошава показателите си при всички класации спрямо другите европейски страни, освен за частната собственост. Определено колкото по-напред е една страна в дадена класация, то толкова повече са инвестиции, по-високи доходи и т.н., обясни Калоян Стайков икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Костадинова обясни, че са се опитали да разберат колко дълго отнема една процедура по несъстоятелност. Голяма част от съдилищата не знаят какво се случва в техните региони. Имахме отговор, че една такава процедура може да отнеме до 7-8 години, а това влияя на индекса, който измерва корупцията.

Икономистът Явор Алексиев от ИПИ представи на кратко защо е важно държавата ни да се представя добре в икономическите свобода. Според него България в момента се счита като умерено свободна икономика. "Нашето представяне от началото на кризата не се променя по една или друга причина. През последните години няма особена промяна. Когато нямаме функционираща съдебна система нямаме здравословна бизнес среда, защото фирмите не са сигурни дали ще бъдат спазени договорите. Това отново се отразява на индекса за измерване на корупцията", обясни още той.

Що се отнася до пазара на труда - най-важното нещо е премахването на минималната работната заплата. Другото, което е в България са много разпространени колективните трудови договори, а те са препятствие работодателите адекватно да посрещат и да се справят с кризата. Абсурдно е да има огромни ограничения върху нощния и извънреден труд. Свободните професии са с редица ограничения наложи над тях - като териториални, полагат се изпити, иска се опит и навършени години, а това ограничава качеството на услугите и повишава тяхната цена, каза още Явор Алексиев.

Последвайте канала на

951 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини