Министър Лиляна Павлова посрещна ученици от община Белене в НДК (снимки)

  • 11 май 2018 15:52

  • 1488
  • 0
Министър Лиляна Павлова посрещна ученици от община Белене в НДК (снимки)
© Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

„Белене – това са хората“ – така отговориха децата от двете училища в общината на министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, които днес бяха гости на НДК. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС се срещна със 17 ученици от IV и VII клас на СУ „Димчо Дебелянов“ и ОУ „Васил Левски“. Те са победители в средношколско състезание „Опознай Европа“, едно от мероприятията по проекта „Седмица на Европа 2018 в Община Белене“.

Преподавателите споделиха, че учениците са се подготвяли много старателно и ентусиазирано за конкурса. Имало е истинска битка между отборите да отговарят първи и безгрешно на въпросите, свързани с приоритетите на Българското председателство, за подготовката и членството на страната ни в ЕС и задълженията на държавите-членки, за европейските институции и ценности.

Учениците споделиха, че с това състезание не само са научили много, но и много са се забавлявали. От техните гидове Диляна и Митко научиха още факти, които не знаеха – че до момента са проведени повече от половината от събитията на председателството – 186 от 329, а в Брюксел – над 1100 работни групи и срещи. За участие в събития от календара на председателството са пристигнали 17 000 делегати, 3200 журналисти.

Днес те имаха и възможност да усетят духа на председателството - да минат по пътя на ВИП-гостите и да видят къде се обсъждат важните за бъдещето на Европа въпроси. Те разгледаха символната за председателството зала 3, в която се провеждат заседанията на най-високо ниво. Застанаха зад катедрите на еврокомисарите и министрите, от които дават своите брифинги и се почувстваха като журналисти в пресцентъра на председателството, който само след няколко дни ще побере около 1000 представители на медиите. Впечатлени бяха от над 80-те произведения на изкуството, създадени от най-известните български творци специално за НДК.

Учениците си направиха и „семейна снимка“ с министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, часове преди на този подиум да застанат лидерите на 28-те европейски държави и техните партньори от Западните Балкани по време на Срещата на върха на 17 май.

Проектът „Опознай Европа – Седмица на Европа 2018 в Община Белене“ се изпълнява по грантовата схема, която Министерството за Българското председателство реализира съвместно с Националното сдружение на общините в Република България („Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018“). Други мероприятия по програмата си били кръгла маса с дискусия и изложба от детски рисунки на тема „Децата на Европа“. Проектът е обхванал: 640 ученици, 85 педагози и около 2000 граждани на общината.

(снимки: Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018)

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини