Историкът Костадин Костадинов: Подкрепям Дончева, защото не прави компромиси с принципите си

  • 26 октомври 2016 12:13

  • 4140
  • 8
Историкът Костадин Костадинов: Подкрепям Дончева, защото не прави компромиси с принципите си
© Фейсбук

Г-н Костадинов, защо решихте да подкрепите кандидат-президентската двойка Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в и Минчо СпасовМинчо Спасов Минчо Спасов е роден през 1964 г. в София. Завършва средно образование в 18 ЕСПУ – София и висше в?

Защото на президентските избори искам да гласувам за кандидат, който на 6 ноември ще зависи само от избирателите и собствените си принципи и идеали. Почти всички участници в изборната надпревара са тежко зависими и напълно контролирани отвън личности. Впрочем, за повечето от тях е трудно даже да говорим и за личности, а по-скоро за безличности. Дончева е доказала през дългия си професионален и политически път досега, че компромиси с принципите си не прави и винаги е защитавала своето мнение, каквото и да и е струвало това. Такъв тип държавническо поведение в България е изключително рядък и си заслужава той да бъде подкрепен.

Техните виждания за образованието покриват ли се с вашите и кои техни идеи бихте откроили?


На първо място ще отбележа общото ни виждане за премахване на т.нар. “учебникарска мафия” и въвеждане на единен стандарт за учебни пособия и помагала. За да стане това е нужна и промяна на учебните планове и програми, по които се изготвят учебниците, за което отново споделяме общо мнение. Но не само това – единствено от Дончева съм чувал да защитава позицията, че трябва да се повиши статута на преподавателския състав (в училищата и в детските градини) чрез промяна на размера на учителското възнаграждение, като минимумът да бъде 2 средни работни заплати за Република България. Държавата ни има огромен проблем, свързан с деградацията на образованието у нас и попадането му под контрола на чужди държави и фондации. За решаването на този проблем ще са нужни решителни действия от хора, които не се страхуват да защитават националния ни интерес. Като Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в.

Защо оттеглихте подкрепата си от ВМРО? С какво ви разочарова Красимир Каракачанов?

Нека използваме истинските имена на партиите. Политическата партия ВМРО-БНД няма нищо общо с ВМРО. Ние от Възраждане никога не сме подкрепяли тази политическа партия, още по-малко нейният лидер. Разбира се, при нас членуват много българи, които в минали периоди са подкрепяли партия ВМРО-БНД. Разбираемо обаче всички те са оттеглили подкрепата си в един или друг момент. Причината е прозаична – нито партия ВМРО-БНД има нещо общо с патриотизма, нито нейният лидер. За съжаление те превърнаха името на ВМРО от символ на българската национална революция в символ на българската политическа ..., да не продължавам, защото все пак не искам да осквернявам името на историческата организация.

Вие съгласен ли сте с твърдението на Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в, че Красимир Каракачанов е част от статуквото и управляващата коалиция?


Разбира се. Та те имат зам.-министри, имат шефове на агенции, имат зам.-областни управители. Ако това не е част от статуквото, не знам кое друго би било? Милиони българи виждаме, че т. нар. Патриотичен фронт е неразделна и интегрална част от управлението. Дори и да поиска утре Бойко Борисов да подаде оставка, Каракачанов и компания няма да му позволят да го направи. Лошото е, че тези хора имат наглостта въпреки това да твърдят, че подкрепяли правителството, без да участвали в управлението. Наскоро говорих с един техен функционер. Когато го питах дали са на власт, отрече. Когато го питах дали са в опозиция, отново отрече. Такова е цялото им политическо поведение. Още по-лошото обаче е, че има хора, които им вярват и ще гласуват за тях. Това, за съжаление, е и една от причините, поради които ГЕРБ ни управлява вече втори мандат – много избиратели гласуват за нещо, което смятат за опозиция на управляващите, а на следващия ден след изборите се оказва, че всъщност са гласували за техния Б-отбор. Така че ако някой смята да гласува за Каракачанов на тези избори, нека не се хаби и да пусне глас направо за Цачева.

С какво се разминаха вижданията ви за една патриотична формация с тези на Патриотичния фронт?

Ние не смятаме, че у нас трябва да се настаняват нелегални емигранти, както смятат от ПФ. Напомням, че само преди седмици те се обявиха за изграждането на лагери за бежанци в районите до границата. Също така не смятаме, че страната ни трябва да се охранява от чужди войски, както гласуваха от ПФ по въпроса за въздушната охрана на границите ни. Не смятаме и че на българите в чужбина трябва да се отнема правото на глас. Ако искаха да решат този въпрос наистина, те просто щяха да предприемат действия пред Турция за прекратявяне на двойното гражданство на турските граждани на нейна територия, тъй като според турското законодателство те нямат право на такова. Вместо това те предпочетоха да лишат от глас хиляди активни български граждани, като в крайна сметка с поправките в Изборния кодекс пак дадоха право на глас на т. нар. изселници в Турция. Мисля, че няма нужда да продължавам с аргументацията. Единственото патриотично нещо в Патриотичния фронт е името му. Предизвикателството пред нас е да покажем, че патриотизмът не е запазена политическа марка – частна собственост на няколко охранени професионални „патриоти“, а поведение и политика, която се спазва неотклонно ден след ден.

Кои са най-важите стъпки, които трябва да бъдат извървени, за да може да се подобрят достъпът до образование и и качеството му?

За достъпa няма какво да говорим, образованието е достъпно и безплатно за всички. За качеството обаче трябва да се вземат сериозни мерки и те минават през няколко стъпки – първо, повишаване на заплащането на учителите, второ, осъвременяване на учебните планове и програми, трето, възстановяване на възпитателната функция на училището, която беше премахната след 1989 г. По цял свят образованието и възпитанието вървят ръка за ръка, само у нас последното беше изхвърлено от системата като остарял макаренковски похват. А кой ще възпитава нашите деца тогава? Това не е задача само на семейството. Ние като родители трябва да научим децата си да бъдат добри хора, но училището трябва да ги научи да са добри българи и съвестни български граждани. Това е накратко, но не трябва да забравяме, че рецепти за образованието в два-три реда не съществуват. То е предмет на национална сигурност и следва да му се обърне приоритетно внимание. Ако искаме да продължим да съществуваме като държава, разбира се.

*Костадин Костадинов е историк, директор на Регионалния исторически музей - Добрич. Той е автор на учебник по "Родинознание". Интервюто е дадено пред Галин Георгиев от предизборния щаб на Татяна ДончеваТатяна Дончева Татяна Дончева е завършила средно образование в Националната математическа гимназия и висше в и Минчо СпасовМинчо Спасов Минчо Спасов е роден през 1964 г. в София. Завършва средно образование в 18 ЕСПУ – София и висше в кандидатите за "Движение 21-НДСВ".

Последвайте канала на

Novini.bg
4140 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.12.24 | 11:34

8
А защо не подкрепиш Марешки , раздава много хубави шамари ? Или вече си забравил ?
123

2016.10.27 | 12:37

5
Неговата логика е: "Не гласувайте за това комунделско-московско мекере, а за другото комунделско-московско мекере!" Само Трайчо Трайков за Президент!

2016.10.27 | 16:19

7
И Цветелина Бориславова за вице президент

2016.10.27 | 16:18

6
Така е особено не прави компромиси със закона Ванко 1

2016.10.27 | 12:36

4
Костадине ти си един долен предател и лъжец

2016.10.26 | 23:45

3
Кой е принципа по който създаде цял закон за да оневини "светеца" Ванко 1 ?

2016.10.26 | 23:45

2
Явно сте си разделили овцете, прекарвани през Дунава....

2016.10.26 | 17:53

1
Когато Атака те подкрепяха на местните избори ти беше добре нали?!

Добави коментар

Водещи новини