Добра реколта от грозде в Търговищко

  • 19 септември 2024 15:17

  • 365
  • 1
Добра реколта от грозде в Търговищко
© Pixabay

Метеорологичните условия в Търговищко са предпоставка за добра реколта от грозде, посочва производителят от региона Петко Матеев, информира БТА.

Той обработва над 7100 дка лозя, реколтата от които е прибрана наполовина. Матеев отглежда най-много насаждения от винено грозде в Търговищко.

Оптимални са били условията за културата през стопанския период. Те са били изпълними и реализуеми, посочи той. Производителят допълни, че валежите от дъжд над региона са били необходими и навременни. Преди 40 дни средните количества валежи от дъжд са били 60 л/кв.м, преди двайсетина дни са регистрирани 40 л/кв.м, а преди десетина дни – 15-20 л/кв.м. Тези валежи са благоприятствали наедряването и назряването на гроздовите зърна, каза Матеев. "На други места, където нямаше дъжд, от слънцето гроздето се стафигира. При нас то се напълни и даде изключително високи качества", посочи той.

В сравнение с предходната година производителят очаква реколтата да бъде четири пъти повече. Към момента гроздето прибират четири зърнокомбайни и различен брой хора всеки ден. 

Слабите добиви от миналата стопанска година производителят отдава на неправилни технологични и агротехнически мероприятия. Лозовите масиви се обработват единствено с препарати, разрешени при биоземеделие. В началното развитие на растенията, когато леторастите са слаби и къси, са обработвани с дронове, а след това - с вертолети. 

Според Матеев, който е и член на Управителния съвет на Черноморската лозаро-винарска камара, тази година би следвало цените на бутилираното вино да не се повишават, считано от есенно-зимния сезон. Ръст се очаква при цената на наливното вино, тъй като гроздето сега е на по-висока цена, заради по-слабата реколта в много райони на страната, прогнозира Матеев.

По данни на Министерството на земеделието и храните лозовите насаждения в Търговищка област заемат малко над 1171 ха. Най-много те са в община Търговище - над 900 ха, като масивите се намират основно в землищата на селата Кралево, Овчарово, Дългач, Вардун и Кръшно. До средата на септември са прибрани около 1700 000 кг, предимно от сортовете Мускат отонел, Шардоне, Совиньон блан, Траминер и Пино ноар.

Откраднаха 3 тона грозде в лозов масив край село Паничерево

През миналата година произведеното грозде в региона е било общо 4 548 627 кг, допълват от ведомството. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
365 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.19 | 19:25

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини