"Кражба на вода": пресъхването на язовири съсипа земеделските реколти в Централна България

  • 08 август 2024 10:27

  • 1735
  • 2
"Кражба на вода": пресъхването на язовири съсипа земеделските реколти в Централна България
© Pixabay

В разгара на лятото на 2024 година все по-големи стават проблемите със засушаването и безводието. Нивата на язовирите, особено в Централна България, спадат драстично почти ежедневно и скоро се очаква да достигнат минимални нива. 

Наличният обем в язовир "Копринка" се очаква да падне под 20%, а язовир "Жребчево" вече е под 30%. „Ситуацията е повече от критична, катастрофална поради липсата на валежи", каза Радослав Христов,  председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

95% от пожарите възникват от човешка немарливост

Той коментира думите на министъра на земеделието и храните Георги Тахов за въвеждането на мониторинг: "Той не е необходим, проблемът е начинът на стопанисване на язовирите. Водата не се губи, тя се краде", заяви Христов.

По думите му водната система на България е "прекрасна", но управлението и стопанисването на водата в язовирите са лоши. Той смята, че сблъсъкът е между земеделските производители и ВЕЦ.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1735 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.08 | 10:57

1
Къде е тоя, дето "строи" България 15 години и изхарчи ненам колко милиарда за тия язовири? Що не се бие в гърдите свинята?

2024.08.08 | 11:55

2
кви язовири, бре другарю? тези язовири са строени по лошия соц и добре, че ги има, иначе сега щяхме да видим язовир през крив макарон!

Добави коментар

Водещи новини