Дъждовете съсипаха ранните череши в Пловдивско

  • 28 май 2024 19:27

  • 2011
  • 0
Дъждовете съсипаха ранните череши в Пловдивско
© Pixabay

Съсипана е реколтата от ранните череши в Пловдивско заради непрестанните дъждове от началото на май. Червените плодчета са узрели насила и затова са меки, воднисти и несладки. От друга страна държат висока цена по пазарите. Килограмът върви 5,50 лева.

Стопани на масиви от Родопската яка се оплакват, че все още не са получили и средствата за директно подпомагане от фонд "Земеделие", което още повече затруднява прибирането на реколтата.

Семейство Гайдарови отглежда 10 декара череши край село Белащица. Засега сами прибират реколтата от най-ранните сортове, защото е много слаба, а плодовете гният по дръвчетата.

Черешовият туризъм в Кюстендилско се превърна в хит

"Грам слънце нямаше, беше паднало небето над черешовите градини, водата, росата, стои по дърветата по тревата, каквото прибрахме прибрахме, другото гние", коментира по БНТ Виолета Гайдарова.

Семейството продава самò черешите на борсата в Първенец.

"Аз продавам около 3 лева килограма, 3 - 4 лева, зависи от качеството, днес даже съм дал и на 2 лева", каза Атанас Гайдаров.

Надяват се времето да се стабилизира, за да берат по-големи количества. Тогава ще наемат и работници, като тази година дневната надница достига до 70 лева. Семейството очаква между 3000 и 4000 лева подпомагане от държавата, но плащанията тази година се бавят.

"От тези субсидии си помагаме за пръсканията, за оранта, за косенето, частично и за надницата. Сега като си подадохме данъчните декларации, ние данъците си ги платихме веднага, обаче субсидията я няма", заяви Виолета Гайдарова.

Пловдивчани пък се надяват през юни да има повече слънце, за да може хрущялките хубаво да узреят.

От ДФ "Земеделие" уточниха, че до края на месеца плащанията към стопаните ще бъдат одобрени. За дребните стопани прекупвачите на череши, които са в селата, са една добра алтернатива, защото така им пестят време и средства.

"Ние за първи път предаваме и решихме, където ни дадат по-висока цена, на тези пунктове, на няколко места ни даваха по 2 лева, а тук 2,50 лева и съответно тук ще ги оставим", каза Мария Ячева, производител.

В село Брестник търговците прекупвачи са поне на четири места. Те отказаха да застанат пред камерата ни, но обясниха, че тяхната надценка е до 50 стотинки за килограм. В момента гръцките череши са доста по-скъпи, но и за тях има пазар заради слабата българска реколта.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини