Кристиан Вигенин представи законодателно проучване в подкрепа на сектор пчеларство пред представители на бранша

  • 08 април 2024 20:54

  • 893
  • 1
Кристиан Вигенин представи законодателно проучване в подкрепа на сектор пчеларство пред представители на бранша
© Булфото (архив)

Заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, представи резултатите от проведеното по негова инициатива законодателно проучване на нормативната уредба в страните от ЕС, САЩ и Китай в подкрепа на сектор пчеларство и защита на пчелите, съобщиха от пресцентъра на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.
 
Българското пчеларство изостава и е необходим нов закон за пчеларството. Около тази теза се обединиха представителите на бранша, които взеха участие в срещата, провела се в Народното събрание.
 
На дискусията по проучването, извършено по програмата за законодателни проучвания към НС от екип студенти с ръководител професор Ганета Минкова (СУ „Св. Климент Охридски"), бяха направени множество предложения, които да залегнат като законодателни промени или изцяло ново законодателство.
 
Според Обединения български пчеларски съюз в Закона за ветеринарно-медицинската дейност трябва да се предвиди възможност пчеларите, които притежват необходимата квалификация, да подпомагат ветеринарните лекари.

Националната научна асоциация по пчеларство предложи предлага да отпадне изискването пчеларите с 80-100 пчелни семейства да бъдат регистрирани като земеделски производители, защото това е икономически неизгодно за дребните пчелари. От организацията смятат, че трябва да се въведат данъчни облекчения за пчеларите, да се облекчи процедурата по регистрация на пчелините, както и да заработи Консултативният съвет по пчеларство към Министерството на земеделието.

 Според бранша е необходима и национална стратегия за развитие на пчеларството у нас.

 
Евродепутатът Цветелина ПенковаЦветелина ПенковаЦветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 г. в София. След обучението си в Софийската математическа от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент посочи четири основни
направления, по които може да се помисли за общо европейското законодателство. Според нея те са: опазване здравето на пчелите, общ контрол и регулации, добра финансова подкрепа и ясни правила, които да гарантират справедливата конкуренция на европейския пазар.
 
„Ще извадим конкретните неща, които считаме като пропуски в законодателството и такива, които биха могли да бъдат подобрени на база на опита на другите страни“, каза в края на дискусията Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.
 
Според него поне за малките производители начинът, по който се прилага законът, може да бъде облекчен. Той смята, че трябва да се направи неформална надпартийна група в НС от хора, които имат интерес към пчеларството, защото е важно да има такова лоби в българския парламент. Вигенин подчерта и нуждата да се упражнява парламентарен контрол за прилагането на инструментите, които помагат на пчеларския сектор.
 
„Задължително членство на пчеларите в представителна организация, която да защитава интересите им, не е най-доброто решение, тъй като има много
пчеларски организации, които обаче са по-скоро в конкуренция помежду си, отколкото да могат да формират общи задачи. Няма нужда административно те да бъдат задължавани да създават единна организация, а по-скоро е необходима по-добра координация“, каза още Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,.

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба, касаещи сектор „Пчеларство“

Последвайте канала на

Валери Зайцев
893 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.08 | 23:16

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини