Министрите Кирил Вътев и Юлиян Попов обсъдиха с животновъди пашуването в националните паркове

  • 21 март 2024 16:11

  • 334
  • 2
Министрите Кирил Вътев и Юлиян Попов обсъдиха с животновъди пашуването в националните паркове
© МЗХ

Министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на и министърът на околната среда и водите Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 проведоха среща с браншови организации на животновъди в търсене на решения на въпроси, свързани с пашуването на животните в националните паркове днес в МЗХ.

В срещата, която се проведе по инициатива на животновъди, участваха заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, директори на национални паркове и експерти от двете министерства.

Министър Вътев коментира значението на животновъдството в планинските райони от социална и демографска гледна точка, като посочи, че въпросите с пашуването трябва да се решават в синергия, като се отчитат както развитието на животновъдството, така и опазването на околната среда. 

Министър Вътев: Обединението на земеделските производители ще доведе до ефективност и силно пазарно присъствие

Животновъдите споделиха своите опасения, свързани с възможността да изхранват животните и с поддържането на пасищата в добро състояние. Те предложиха да се обсъди вариант за разширяване обхвата на мярката по високопланинските пасища, за да се намали натоварването в националните паркове, както и да се запазят традиционните практики на местните общности.

От страна на двете министерства бе подчертана ролята на местното население и животновъдите за опазването на националните паркове. На срещата стана ясно, че предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
334 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.21 | 19:02

2
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

2024.03.21 | 17:41

1
айде нема нужда, пусти терени с трева има достатъчно.

Добави коментар

Водещи новини