Животновъди и екипът на МЗХ обсъдиха първото изменение на Стратегическия план

  • 01 март 2024 16:54

  • 335
  • 3
Животновъди и екипът на МЗХ обсъдиха първото изменение на Стратегическия план
©

Министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на обсъди с браншови организации на животновъди първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) за програмен период 2023-2027 г. и получените коментари към предложените промени от Европейската комисия. В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) Георги Йорданов, съобщиха от ресорното министерство.

Вътев заяви, че е важно контролът да се осъществява в максимално опростен режим за фермерите, а изискванията да са лесни и изпълними. Той представи конкретни примери за успешна реализация и управление на животновъдни ферми.

Екипът на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и животновъдите дискутираха прецизирането на методиката за контрол на реализираната продукция от млечни и месодайни животни в рамките на интервенциите за обвързано подпомагане. Експертите представиха примери за контрола при обвързаното подпомагане на животновъдите в други държави членки и потърсиха мнението на фермерите по тези практики.

Представителите на браншовите организации на фермерите заявиха, че ще изпратят конкретни предложения, свързани с реализацията на продукцията от сектор "Животновъдство". След като те бъдат получени в МЗХ, своевременно ще бъде насрочена следваща среща, на която да бъдат обсъдени.

ДФЗ изплаща над 100 млн. лева на животновъди

БТА припомня, че миналия месец екип на МЗХ обсъди с представители на земеделския бранш и заинтересованите страни бележки от ЕК, свързани с първото изменение на Стратегическия план.

"Комисията разбира желанието ни преговорите по промените на СПРЗСР 2023-2027 г. да бъдат финализирани възможно най-скоро", каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева. Тя допълни, че веднага след като първите промени са потвърдени, решението на ЕК за одобрение на първото изменение ще бъде публикувано на сайта на Стратегическия план (www.sp2023.bg). 

Комитет по наблюдение на СПРЗСР 2023-2027 г. се предвижда да се проведе в края на март или началото на април. Той ще обхване теми по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., както и по Стратегическия план 2023-2027 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
335 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 05:09

3
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­м­­о­м­­и­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­о­­ч­а­­­к­в­­а­­т ­-­­­ X­1­­­8­­­.­­F­­U­­N

2024.03.02 | 02:36

2
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.03.01 | 21:38

1
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини