Над 6,5 милиона тона е произведената пшеница тази година

  • 15 декември 2023 08:15

  • 859
  • 1
Над 6,5 милиона тона е произведената пшеница тази година
© Novini.bg/ Canva
Слушай новината Слушай новината

6 589 000 тона е производството на пшеница от тазгодишната реколта, сочат данните на земеделското министерство.

Зърното е напълно достатъчно както за нуждите на страната, така и за традиционния износ.

Тазгодишната реколта е с около 350 хил. тона повече от произведеното миналата година. Агростатистиката отчита  среден добив 543 кг от декар, което е добър резултат за фермерите, а качеството на зърното е достатъчно високо, за да отговори на изискванията на мелниците за производство на качествено брашно за хляб.

Министър Вътев: Правим всичко възможно българските земеделски производители да имат устойчиви доходи

Количеството ожънато тази година зърно е напълно достатъчно за задоволяване хлебния баланс на страната, тъй като  средногодишното потребление на пшеница за производство на хляб и хлебни изделия е около 1,1 милиона тона.

Има достатъчни количества и за осигуряване на фуражния баланс, за семена и за износ – категорични са експертите. Към 8 декември т.г., България разполага със запаси от 3 млн и половина тона  пшеница, 401 хил. тона ечемик,, близо 2 млн. тона  царевица, и милион и половина тона  маслодаен слънчоглед.

Тъй като зърнопроизводителите са сред  фермерите, които търпят икономически загуби заради войната в Украйна, България и останалите четири страни членки, засегнати от украинския внос – Румъния, Полша, Унгария и Словакия, в момента настояват пред  Европейската комисия - да има подпомагане за сектора и през 2024 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
859 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.15 | 11:53

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини