Министър Вътев: До 10 октомври пчеларите ще получат финансово подпомагане

  • 20 септември 2023 15:12

  • 1101
  • 1
Министър Вътев: До 10 октомври пчеларите ще получат финансово подпомагане
© Министерство на земеделието и храните
Слушай новината Слушай новината

От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат извънредното подпомагане по подмярка 22.1 от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил ВътевКирил ВътевКирил Вътев в член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите и собственик на на среща в МЗХ с представители на осем протестиращи браншови организации от сектор „Пчеларство“, съобщиха от земеделското ведомство. 

По подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“, валидните заявления са 4905, като се предвижда да бъдат подпомогнати над 623 хил. пчелни семейства с около 6 млн. лв. 

Като друга спешна мярка за подкрепа на сектора министър Вътев посочи схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, по която на днешното си заседание Министерският съвет предвижда да бъдат осигурени допълнителни 63 млн. лв. за земеделските производители. Той информира и за предстоящо подпомагане по de minimis за фермерите.

Браншовите организации запознаха министъра със затрудненията, пред които са изправени, включително ниската изкупна цена на пчелния мед. Те поставиха въпроса за етикетирането, проследимостта и контрола при вноса от трети страни, както и за изследвания в акредитирани лаборатории. 

И пчеларите излязоха на протест

Министър Вътев ги запозна с визията си за законодателни промени, свързани с ползването на пасищата и новия цялостен подход към производството на храни, залегнал в провеждането на консултативни съвети. 

Участниците в срещата се обединиха около редица възможности за подобряване на ситуацията в отрасъла и изразиха общо становище, че кооперирането е един от инструментите за подобряване на пазарното присъствие на пчеларите.

В срещата участваха още заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1101 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.20 | 15:49

1
Хахахаха, розовия к,в,и,ч,а,щ премиер бързо прифана тиквените навици, кой протестира обещаваш му малко пари па после му даваш още по малко и разсрочено и той се кротва, хахахахаха и меморандум щели да напишат хахахаха

Добави коментар

Водещи новини