Официално започва жътвената кампания

  • 28 юни 2023 07:58

  • 514
  • 0
Официално започва жътвената кампания
© Novini.bg/ Canva

Днес официално се открива жътвената кампания за 2023 г в България. Тази година домакин на празника е Регионалният съюз на фермерите „Дунавско зърно“ – Русе.

Церемонията ще се проведе в с. Борисово, а гост на зажънването ще е министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Заедно с Национално откриване на жътвена кампания там ще се проведе и ритуално зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“. 

Очакванията и тази година са за добра реколта, като прогнозата е ,че от нивите ще бъдат прибрани над 6 милиона тона пшеница.

Проблемът обаче проблемът идва от тоновете непродадено жито, което е останало в складовете на фермерите от миналата година, каза за Хоризонт председателя на асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов:

„Към момента има около 1 700 000 тона пшеница по складовете на производителите и повече от 1 000 000 тона слънчоглед. Влизаме в жътва с рекордни предходни остатъци. Новата реколта е със страшно висока себестойност, а цените са страшно надолу. Няма как да излезе сметката на нито един производител тази година“.

Според българските производители безмитният внос на зърно от Украйна ги поставя в лоша пазарна ситуация и Европа трябва да намери решение на този проблем.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
514 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини