Бъдещето на земеделието е в морето

  • 27 април 2023 13:57

  • 559
  • 1
Бъдещето на земеделието е в морето
© Instagram
Слушай новината Слушай новината

Когато се чудите къде човечеството ще отглежда храната си в бъдеще, вероятно си представяте засаждане на домати на Марс.

Но едно италианско семейство в бизнеса с оборудване за гмуркачи вярва, че следващото неизползвано обработваемо пространство е на Земята: океанът.

"Градината на Немо" (Nemo’s Garden) е първата в света система за подводно отглеждане на сухоземни растения. Разположена край бреговете на Ноли, Италия, югозападно от Генуа, фермата се състои от масив от окачени, прозрачни, куполообразни оранжерии, наречени биосфери, закотвени на дъното на океана.

„Мисията на тази технология е да промени селското стопанство, да му даде допълнителна възможност за отглеждане на продукция на огромното количество брегови линии на Земята, като същевременно е устойчива и не засяга околната среда“, казва съоснователят Лука Гамберини пред CNN, предава "Дарик".

Неговият баща и създателят на компанията за подводно оборудване Ocean Reef Group Серджо Гамберини съчетава с идеята двете си страсти – гмуркането и градинарството.

През 2012 г. проектът стартира със засаждане на босилек в балон под вода. Десет години по-късно Градината на Немо расте.

Тъй като се очаква световното население да достигне приблизително 10 милиарда до 2050 г., ООН изчислява, че производството на храни трябва да се увеличи с 60%, за да отговори на това търсене.

„Имаме ограничено количество ресурси и нашият сегашен начин за събирането им е неустойчив“, казва Гамберини. Той вярва, че подводното земеделие има някои предимства пред традиционното.

Плавайки на 6 до 10 метра под водата, растенията в Градината на Немо са отделени от всякакви външни патогени и вредители, като същевременно имат достъп до прясна вода, която се получава в резултат на обезсолена кондензация в биосферите, посочва Гамберини.

Учени откриха най-ранното „спящо“ растение

Освен това, отбелязва той, относително постоянната температура на океанската вода е идеална среда за растенията.

В Градината на Немо е на почит хидропониката – техника, която използва хранителни вещества на водна основа вместо почва. Това е същият метод, на базата на който работят повечето закрити вертикални ферми.

Слънчевата светлина достига до растенията, но когато е необходимо, се използва допълнително осветление за отглеждането им.

Всичко се наблюдава от сушата чрез камери и сензори, а настройките могат да се регулират дистанционно от всяка точка на света, казва Гамберини. Когато дойде време за прибиране на реколтата, водолаз отрязва растителността, поставя я в торби и я изважда на повърхността.

Тъй като биосферите са само около два метра в диаметър, в тях не могат да се отглеждат по-големи култури, като царевица или пшеница. Но могат да се поберат от 70 до 100 по-малки растения, казва Гамберини.

„Тествахме стотици различни растения, вариращи от ягоди до домати, боб и, разбира се, билки“, добавя той.

В Градината на Немо са проведени различни изследвания - от фармацевтични до кулинарни. Проучване от 2020 г. на Università di Pisa заключава, че нейният босилек има по-висока концентрация на етерично масло и съдържа повече антиоксиданти.

Що се отнася до физическия й отпечатък, Гамберини казва, че водната ферма привлича морския живот, а не го безпокои. „Нашите проучвания сочат, че в градината има 58% повече риба, така че има ефект на повторно заселване“, добавя той.

Гамберини казва, че пилотният проект не е минал без предизвикателства – по-специално неизбежните метеорологични явления. През 2019 г. мощна буря разбива някои от биосферите.

„Не проучвахме място, което да е перфектно по отношение на слънцето и сезоните, както и излагането на силни бури“, казва той за Ноли, което е избрано поради близостта му до семейната ваканционна къща.

Освен природните бедствия, създаването на нещо от нулата в тежка среда не е лесно, допълва той пред CNN, но е вълнуващо.

И други компании по света изследват ползите от океанското земеделие. GreenWave - организация с нестопанска цел в Северна Америка, отглежда морски водорасли и миди на подводно скеле.

Базираната в Бангалор Sea6 Energy създава механизиран трактор, който може да засажда и събира водорасли на океанското дъно.

Екипът на Градината на Немо има планове за създавате на още по-големи биосфери в бъдеще, както и за разполагате им на други места.

За да тестват осъществимостта в различни среди, те планират да създадат малка версия на фермата в студеноводна кариера в американския щат Охайо тази година.

„Мисля, че повечето технологии могат да бъдат адаптирани към почти всяка среда“, казва Гамберини. Той вярва обаче, че бъдещето на подводните ферми е предимно по крайбрежието, където общностите могат да се възползват от добавеното пространство, което те предлагат.

„Подводното земеделие няма да отговори на въпроса „как да нахраним целия свят“, казва Гамберини, „но се надявам, че ще стане стандарт в регионите, които се нуждаят от него.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
559 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2023.04.27 | 14:07

1
Първо хле_барки и червей от пичовете от Давос. Сега тази глупост.

Добави коментар

Водещи новини