Украински зам.-министър: Русия се опитва да използва въпроса за нашия земеделски износ за свои цели

  • 24 април 2023 19:48

  • 549
  • 1
Украински зам.-министър: Русия се  опитва да използва въпроса за нашия земеделски износ за свои цели
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Врагът се опитва да използва въпроса за украинския земеделски износ за свои цели", това заяви днес украинският заместник-министър на земеделието Маркиан Дмитрасевич пред евродепутатите от комисията по земеделие и развитие на селските райони. "Заедно няма да допуснем това", посочи той, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11781

Дмитрасевич благодари за европейската помощ и предложи преговори със засегнатите съседни страни. По неговите думи 90 на сто от украинския земеделски износ е преминал транзит през ЕС, а задържаните количества са били изкупени от местни търговци.

Българските зърнопроизводители са готови да протестират в Брюксел

"Русия се опитва допълнително да оказва икономически натиск над Украйна с блокирането на коридора за износ през Черно море. Коридорът ще продължи да работи от Одеса", заяви Дмитрасевич.

По неговите думи тази година може да се очаква с 10 на сто по-слаба реколта. Според него основен проблем са замърсяването на почвата от бойните действия и поставените от руските сили мини.

Зам.-министърът поясни, че ако се запази сегашната скорост, ще отнеме 20 години за почистването на руските мини от украинските земеделски площи. Той призова ЕС да осигури техника за разминиране. По неговите думи 470 000 хектара са минирани, а само в последния месец 724-ма украинци са загинали от мини, а 226 са били тежко ранени.

"Седем милиона хектара тази година няма да бъдат засети, 90 на сто от украинските земеделци работят на загуба", добави Дмитрасевич.

Валери Зайцев
549 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.04.24 | 20:31

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини