Плевнелиев: Селското стопанство е със стратегическо значение за България

  • 24 юли 2012 11:58

  • 875
  • 4
Плевнелиев: Селското стопанство е със стратегическо значение за България
© Булфото

Важността на развитието на екологично насочено земеделие и насърчаване на развитието на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството като приоритети в селското стопанство изтъкна президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на заседанието на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура. Съветът обсъжда темата за националните приоритети в селскостопанската политика на България до 2020 година.

Плевнелиев подчерта, че селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за държавата. Той изрази удовлетворение, че за разлика от началото на прехода, днес няма никакво съмнение колко важен и стратегически е отрасъла за България. Президентът посочи, че в кризата земеделието е и двигател на растежа, то е и отрасъл със сериозен експортен потенциал.

Президентът посочи също важността на модернизирането и технологичното обновяване на стопанствата и инфраструктурата в отрасъла, където имаме дисбаланс. Голяма част от инвестициите към момента са свързани основно със закупуването на машини, необходими за отглеждането на полските култури, в много по-малка степен те отиват в сектори за нуждите на животновъдството, за производството на плодове и зеленчуци, отбеляза Плевнелиев като допълни, че това са отрасли, които имат потенциал за развитие, но към момента той не е разкрит и не са достатъчно конкурентоспособни.

Президентът отбеляза и темата за търсене на по-балансирано програмиране на средствата в отрасъла за периода 2014-2020 г.

Последвайте канала на

БТА
875 4

Коментари 4

Добави коментар

2012.07.24 | 16:02

4
Господин Президента да потърси сметка на предишните няколко правителства.Но не само,на думи а с промени в нормативната уредба.
DRUG PAT

2012.07.24 | 13:38

3
Каквото и да бъде засадено ще бъде обрано от мангалите,а държавата в лицето на политиците не прави нищо срещу тази престъпност.Само големите ви приказки слушаме!

2012.07.24 | 13:38

2
И КАКВО ПРАВИТЕ ЗА ТОВА СЕЛСКО СТОПАНСТВО ОСВЕН ДА ГО УНИЩОЖАВАТЕ, ГОСПОДА УМНИ УПРАВЛЯВАЩИ?
Top10

2012.07.24 | 13:38

1
Ах, и той Плевнята, само едни приказки, като всички останали пполитици по света, а никакви действия! На приказки и аз мога да го докарвам...То ако ставаше само с приказване и без работа, щяхме да сме световна икономическа сила.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини