Засилени проверки в селското стопанство започва Инспекцията по труда

  • 17 март 2023 15:25

  • 553
  • 1
Засилени проверки в селското стопанство започва Инспекцията по труда
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Със започването на активния селскостопански сезон Изпълнителна агенция „Главна инспекцията по труда“ (ИА ГИТ) традиционно засилва контрола в селското стопанство, информират от ведомството. Оттам отбелязват, че секторът е рисков по отношение използването на различни форми на недеклариран труд.

През 2022 г. контролните органи на ГИТ са извършили 4039 проверки в селското стопанство. Констатираните нарушения са 13 551. Установените случаи на работа без трудов договор в сектора са 228. През 2023 г. проверките в сектора отново ще обхващат основно растениевъдството и животновъдството.

От ГИТ напомнят, че работодателите трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа са възможност земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура.

Еднодневните трудови договори не се регистрират в Националната агенция по приходите. Те са с продължителност един ден и земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки, напомнят от ГИТ. При този вид договори наетите не губят право на социално подпомагане и не се спират обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения, отбелязват още от инспекцията. Оттам припомнят също, че от тези договори могат да се възползват регистрираните земеделски стопани, отглеждащи плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. 

Потреблението на енергия в селското и горско стопанство в ЕС се е увеличило през 2020 г.

За 2022 г. са предоставени 260 826 образци на еднодневни трудови договори на 3714 земеделски стопани. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя. 

Повече информация за еднодневните договори е достъпна ТУК.

В началото на месеца от ГИТ призоваха  работниците и служителите да не се съгласяват да подписват договори с фиктивни условия в тях, тъй като това възпрепятства контролните органи да съберат безспорни доказателства за нарушенията. 

Константин Тодоров
553 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
овчарят с гегата

2023.03.17 | 16:36

1
Ще проверяват овцете, дали имат трудови договори.

Добави коментар

Водещи новини