Министър Гечев обяви резултатите от пробите на украинското зърно у нас

  • 29 септември 2022 14:37

  • 1318
  • 1
Министър Гечев обяви резултатите от пробите на украинското зърно у нас
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Резултатите от пробите на украинското зърно у нас до момента не показват наличие на ГМО и тежки метали, заяви пред журналисти в Пловдив служебният министърът на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г., като уточни, че се изследва широк спектър от показатели, съобщи БНР. 

Министър Гечев подчерта, че контролът продължава, но има и забавяне на резултатите, защото Агенцията по храните няма лаборатории за изследването на половината от компонентите. Затова пробите се изпращат в частни лаборатории.

"Разбира се, че ако има особено негативни проби, ние своевременно ще предоставим информация. Имаме информация от земеделските производители за една допълнителна проба, която е негативна. Да, вярно е - има проба, която е негативна. Взети са мерки. Иначе това, което мога да кажа е, че контролите работят - т.е. българските потребители да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не отговаря на европейските качества", добави Гечев. 

Министър Гечев: За две седмици приехме рекорден брой заявления за подпомагане на земеделци

Земеделските площи, засегнатите от наводненията в Карловско, са близо 4500 декара, като подадените заявления за подпомагане са над 70, от тях 7 са за животни, каза още Явор Гечев: "Това са заявленията, които са по отношение на служба "Земеделие", т.е. по инструментите, които имаме. Тука говорим само за пропаднали площи, съответно за унищожени животни. Другото е в междуведомствената комисия по другия инструмент".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.29 | 14:45

1
хахаха, значи всички проби са позитивни, щом само една е негативна

Добави коментар

Водещи новини