Производители на праскови в протестна готовност заради ниските изкупни цени

  • 19 август 2022 07:46

  • 624
  • 2
Производители на праскови в протестна готовност заради ниските изкупни цени
© Novini.bg/Canva

Производителите на праскови в Сливенския регион са в протестна готовност заради ниските изкупни цени, вноса от Гърция и Молдова и загубените пазари заради войната в Украйна.

Разходите за отглеждане на плодовете са се увеличили тази година три пъти, а ниските изкупни цени вероятно ще доведат до фалити, прогнозират производителите. Проблем за тях е и забавеното плащане на изкупените вече количества плод. Земеделците настояват преработвателните предприятия приоритетно да работят с местна продукция.

"Никой не плаща. Само на бележки. По един джоб бележки сме събрали вече. Имаме сигурно 10-20 тона само на бележки дадени. Никой не превежда пари... цените са много ниски - 50-52 стотинки.", казва Пламен Петров.

"При нас започна кампанията 65 ст., след това на 62 ст. В момента е на 56 и 52 стотинки....Прасковата, която ние произвеждаме, е напълно достатъчна и ако те не купуват от Гърция, трябва да ви кажа, че ние няма да имаме проблеми. Те също няма да има проблеми, защото ще си партнираме, ще има едно доверие.", смята Венцислав Темелков.

На среща днес със служебния заместник-министър на земеделието стана ясно, че сектора ще бъде подпомогнат с европейски средства за преодоляване на негативните влияния от военния конфликт в Украйна.

"В момента най-важното нещо е бързото отпускане на компенсаторните плащания. Имаме уверението, че ще се работи паралелно изключително бързо, така че в края на месец септември да започнем да получаваме така жизнено необходимите финансови средства, с които да се компенсираме.", каза Тодор Джиков, служебен заместник министър на земеделието.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
624 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
2LOOP

2022.08.31 | 11:44

2
ВАЖНОТО Е МАФИЯТА ДА ПРОСПЕРИРА

2022.08.19 | 10:22

1
Хахахахха,и срещу какво ще протестирате? Срещу собствения си идиотизъм ли??? Вие някакави дебилни крепости селяни-роби ли сте,че бачкате за някакави мутри прекупвачи за по 50 стотинки килото??? В магазина като влезете,виждате ли каква е цвената на прасковите???

Добави коментар

Водещи новини